България

Политика

|

Общество

|

ПП иска Фонд на фондовете да мине под шапката на икономическото министерство

ПП иска Фонд на фондовете да мине под шапката на икономическото министерство

БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" възприеха предложението на "Продължаваме промяната" министерството на икономиката да стане и на иновациите с идеята да има контрол над тях. Фондът на фондовете също ще мине под шапката на икономическото ведомство. След консултациите днес стана ясно, че партиите имат голямо припокриване по темата "Икономика", а съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази задоволството си, че партиите са обединени около общи идеи в икономическата сфера.

Преговарящите се договориха ББР да не се приватизира. Всички се съгласиха, че трябва да се работи и за повишена ефективност на индустриалните зони, като за пример бе даден "София Тех Парк". Друга точка, която обедини експертите от четирите партии, е нулев толеранс към корупцията. И още, в управленската програма ще залегне и решението държавата да не дава клас "А" на инвеститори, чието производство не носи висока добавена стойност, предава Агенция "Фокус". 

"Имаме обща цел и тя е да направим най-добрия отбор от експерти за България. Ние го наричаме „А“ отборът на България. Той ще е надпартиен и с общата ни цел да съставим правителство, което слага България над всичко", посочи Кирил Петков в началото на срещата. От спечелилата изборите партия на масата седнаха също Даниел Лорер, Калина Константинова и Ирена Младенова.

"Има такъв народ" беше представена от експертите си Пламен Данаилов, Деляна Иванова, Любомир Каримански и Мика Зайкова. От партията предложиха държавата да взема мерки при повишаване на инфлацията. Експертите на партията предложиха законови промени, които да решат въпроса с междуфирманата задлъжнялост. От ИТН обясниха, че те ще ускорят процедурите по несъстоятелност и създаване на регистър на нередовните платци. Партията предложи още дигитализация на административните услуги и обслужване на "едно гише". 

Сред другите идеи е освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании, като им се осигури и достъпно финансиране. От ИТН поискаха и голяма образователна реформа. Делегираните бюджети да останат в миналото и да се плаща на училищата, според това дали се наблюдава истинско развитие. От ИТН смятат още, че трябва да се преразгледат квотите за университетските специалности и да се акцентира на такива, които ще образоват кадри, допринасящи за развитието на българската икономика. 

Представителите на "Демократична България", които седнаха на масата на преговорите бяха Петър Василев, Кристиян Кирило, Иван Матов и Георги Ганев. От ДБ се обявиха "за" икономика на високата добавена стойност, а Георги Ганев поиска да се преразгледат всички държавни предприятия. 

"Ако е бизнес, да стане акционерно дружество. Ако е държавна политика, да стане държавна агенция и да престане да е предприятие. Болниците – да се прецени дали ще са предприятия, търговски дружества, или друг. Трябва да се знае какви са финансовите резултати на важни за България дружества като БДЖ, например. В момента е доста сложно да се открие подобна информация", обясни Ганев. и добави, че за ДБ е важно и да се създаде среда за системно развитие на иновациите. 

"Демократична България" предлага възможно най-скоро да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40. За да се случи това, според Ганев, трябва да се удвои темпът на ваксинация. 

Представителите на БСП в икономическия ресор бяха Димитър Данчев, Румен Гечев и Петър Канев. БСП се обявиха за ускорен икономически растеж, за да може българите да взимат европейски заплати. Друго предложение на социалистите е помощ за малките и микро предприятията.

От "Продължаваме промяната" искат Министерството на икономиката да стане и на иновациите, за да може да контролира и този сегмент. Сред предложенията им е и създаване на Борд за иновации, съвместно с културното и образователното министерство. И още - стимули за университетите, за да работят заедно с бизнеса ,като крайната цел отново е ускоряване на иновациите. Сред важните акценти за формацията е и утвърждаването на България като финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на международни компании, за да може страната да се възползва максимално от ниските данъци. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ