Правителството няма да слива почивни дни, но може обявява допълнителни

Правителството няма да слива почивни дни, но може обявява допълнителни

Правителството няма да слива почивни дни, но може обявява допълнителни

Правителството няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно неприсъствени дни - за оказване на почит към важни събития, честване на професии и оказване на признателност. Тази формулировка, предложена от ГЕРБ, беше добавена към промените в Кодекса на труда, свързани с почивните дни. Те бяха одобрени на второ четене в социалната комисия в парламента.

Новият вариант на промените в Кодекса на труда предвижда почивен ден в понеделник, ако официален празник се пада в събота или неделя, а ако празниците са в двата дни, почивката продължава и във вторник.

Промяната в закона премахва сливането и отработването, но намалява работните дни през годината средно с три, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Това означава малко над 1 млрд. по-малко брутен вътрешен продукт. Това означава в порядъка на 400 млн. лева по-малко приходи в бюджета и от порядъка на около 115 лева по-малко възнаграждение на човек. Искам да си дадете сметка като подарявате три почивни дни повече на избирателите, да им кажете, че ще спечелят със 115 лева по-малко и ще получат с 400 млн. по-малко услуги от бюджета", казва Велев, цитиран от Дарик.

Окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда предстои.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ