Огромен интерес към грантовете за малките фирми - над 16 хиляди подадени проекта до момента

Огромен интерес към грантовете за малките фирми - над 16 хиляди подадени проекта до момента

Огромен интерес към грантовете за малките фирми - над 16 хиляди подадени проекта до момента

Огромен е интереса към схема за безвъзмездно финансиране за микро- и малки предприятия. До момента по програмата са подадени 16 500 проекта на стойност 136 милиона лева. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет.

„Приемът за грантовете между 3000 и 10 000 лева продължава. Ще държим схемата отворена, докато има налично финансиране. Системата ИСУН издържа на огромния интерес. Пикът беше вчера между 12 часа и 13.00 часа ранния следобед. Имаше моменти, в които броят на потребителите достигаше до 30 000 души“, добави Дончев.

По думите му, възможността да се либерализира подхода да се работи с адвокати, консултанти и електронен подпис, е дал резултат. Единствените трудности, които възниквали, били от страна на някои потребители да качат своето заявление.

Има огромен интерес има към мерките за подкрепа на най-малките предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, отчете и министърът на икономиката Емил Караниколов. 173 млн. лв. е определеният ресурс за тази програма. Досега са подадени 15 852 заявления на стойност малко над 131 млн. лв. Заради добрите резултати, обаче, се обмисля възможността да се увеличи ресурса с минимум 20 млн. лв. Той изтъкна, че целта на тази програма е да се създадат услуги и продукти с висока добавена стойност.  

„Освен ликвидността, която ще осигурим в микро-, малки и средни компании, ние ще запазим възможността българската икономика да се развива така, както беше преди тази епидемия“, добави Караниколов.

Икономическият министър добави, че бизнесът трябва да обърне внимание на сайта на Българска агенция за експортно застраховане, където по думите му могат да се запознаят с вариант през застраховка да не се създава междуфирмена задлъжнялост.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ