Правителството отпусна допълнително над 16 млн. лв. за здраве

Правителството отпусна допълнително над 16 млн. лв. за здраве

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 16 100 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г.

Парите са за предоставяне на допълнителен трансфер от Министерството на Националната здравноосигурителна каса и за осигуряване на капиталови трансфери за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски дружества, съобщава пресцентърът на МС.

От тези средства, 8 млн. лева ще бъдат дадени на Здравната каса за покриване на плащания, дължими за периода август-октомври 2018 г сред които са разходи за лекарствени продукти - ваксини и дейностите по прилагането им, ваксини за рак на маточната шийка и контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити; дейности за здравно неосигурени лица, включващи комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания и интензивно лечение; дейности за здравно неосигурени жени по чл. 82, ал. 1, т. 2 от Закона за здравето, както и суми за разликата в потребителската такса, която не се заплаща от пенсионерите.

Останалата част от средствата в размер на 8 100 000 лева ще се предоставят като капиталови трансфери на лечебните заведения за болнична помощ - търговски дружества с над 50 на сто държавно участие за ремонтни дейности.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ