Внасят утре Плана за възстановяване в Брюксел

Внасят утре Плана за възстановяване в Брюксел

Внасят утре Плана за възстановяване в Брюксел

Правителството прие Националния план за възстановяване и устойчивост. Утре той ще бъде депозиран в Брюксел. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет. 

"Внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост е навременен акт. Това, което сме поели като ангажимент, предвид необходимостта този план да е инструмент, който да работи в интерес на българските граждани, да решава социални и политически проблеми, така и да даде импулс на българската индустрия и бизнес, за осъвременяването им в духа на 21 век, да има по-производителна икономика с продукти с по-висока добавена стойност. Това е акт на отговорност към българските граждани", заяви премиерът Стефан Янев, след което даде думата на вицепремиера Атанас Пеканов. 

"За мен е чест да обявя, че актуалната версия на този План беше финализирана и утре ще бъде изпратена към европейските институции", обяви Пеканов. Той припомни, че общият ресурс по Плана е 12,9 млрд. лв., но уточни, че те ще активират още 8,1 млрд. лв. "Това ще даде ефект върху икономиката ни в размер на 21 млрд. лв. в следващите 6 години. Българският План за възстановяване и устойчивост е програма за дългосрочни инвестиции и реформи, които ще направят икономиката ни по-конкурентоспособна", допълни той.

Финалната версия

на Плана включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. По думите на Пеканов в него е поставен по-силен акцент върху декарбонизацията, ще укрепи социалната и икономическата устойчивост, по-силен фокус в социалната сфера - здравеопазване, образование. Спрямо априлската версия на проекта (бел. ред. - на правителството на бившия премиер Бойко Борисов), този проект има 13 повече проекта, изтъкна още вицепремиерът.

Атанас Пеканов припомни, че след вчерашните протести и недоволство на синдикатите, бе взето решение за създаване на Държавно предприятие за конверсия на въглищните региони, което да осигури сигурност на българските работници във въгледобива при прехода към зелена икономика.

Относно крайната дата за затваряне на въглищните централи у нас заради Зелената сделка, Пеканов поясни, че е въпрос на преговори с Европейската комисия. 2038 г. и 2040 г. са индикативни дати, като страната ни ще преговаря за 2040 г.

"България работи по въпроса първите средства от механизма да дойдат още в края на 2021 година, но това е също въпрос на преговори", уточни Пеканов.

Държавно предприятие, специално за въглищните райони, ще позволи на хора, съкратени в тези региони, за рекултивация на терените, подготовки за нови производства и нови заводи. Има достатъчно дейности за съкратените на въгледобовни предприятия да бъдат наети и да се случат тези инвестиции благодарение на Фонда за справедлив преход.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ