Видеонаблюдението при броене на гласове също мина в пленарна зала

Видеонаблюдението при броене на гласове също мина в пленарна зала

Видеонаблюдението при броене на гласове също мина в пленарна зала

Видеонаблюдението по време на избори ще бъде въведено и ще се извършва при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии. Това реши парламентът с още една приета днес поправка в Изборния кодекс. Условията и реда за извършването му ще се определя от ЦИК, а техническото подсигуряване се възлага на Министерски съвет, пише в текста, приет със 138 гласа "за", 64 "против" и двама "въздържали се". 

Освен това видеонаблюдението ще се излъчва, централизирано през страницата на комисията, а районните избирателни комисии ще предават на ЦИК техническите носители от камерите за видеонаблюдение, гласи още изменението. 

С приетите промени ЦИК ще изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната. 

При провеждане на публични консултации за състава на ЦИК парламентарно представените партии и коалиции ще представят пред президента мотивирано писмено предложение за номинациите си, което съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, партията или коалицията, която ги предлага, както и декларации за съгласие на лицата да бъдат предложени. 

В комисията няма да влизат представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. 

Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб да не може да е член на ЦИК. 

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им. Съдът ще трябва да разглежда жалбата и да се произнася с решение в 3-дневен срок от получаването й с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред ВАС в 3-дневен срок от обявяването му. 

От ПГ на ГЕРБ-СДС реагираха, че има противоречие между въвеждането на видеонаблюдението и изцяло машинното гласуване, при което няма бюлетини за броене. 

"Как ще се случва това? Ще бъде излъчвано директно по интернет? Какво правим с населените места, където няма интернет? Защото ако някои колеги не знаят, има населени места, където няма интернет, няма и обхват", коментира зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя прогнозира, че много хора нямало да искат да гласуват, ако има видеонаблюдение в секциите, защото ще се притесняват, че гласът им ще бъде подменен. 

Според Георги Свиленски от БСП обаче, много лесно щяло да стане видеонаблюдението - застъпници и наблюдатели щели да снимат процеса с телефоните си. "Цяла България ще знае какво правят вашите застъпници в комисии", обвини той. 

Колегата му от БСП Филип Попов го допълни като подчерта, че видеонаблюдението ще е при преброяване, а не по време на гласуването на избирателите. 

Христо Гаджев от ГЕРБ заподозря, че служебното правителство и ЦИК трудно ще организират видеонаблюдението. "А може би затова се прави", допълни той.

Колегата му от ГЕРБ Маноил Манев пък попита защо никъде не е изчислено колко ще струва една такава промяна. “Знаете ли къде има такова видеонаблюдение? В Русия", каза той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ