Правителството ще помага на бизнеса с финансов стълб от 1,8 млрд. лв.

Правителството ще помага на бизнеса с финансов стълб от 1,8 млрд. лв.

Финансов стълб за 1,8 млрд. лв. ще помага за възстановяването на българската икономика и подпомагане на бизнеса у нас като средствата ще бъдат усвоени до края на годината. Мерките ще се изпълняват от Министерството на икономиката, което ще дава отчет за работата си на всеки две седмици. Това съобщи новият ръководител на ведомството - министър Лъчезар Борисов след среща с работодателски организации и лидера на НСФБ Валери Симеонов. И уточни, че скоро тези средства могат да нараснат с още 400 млн. лв от програма на ЕС.

"По целия пакет от мерки имаме съвпадение с работодателите на около 85-90%. Останалите отворени теми ще се направи фина настройка по тях в следващите два-три дни. Тези законодателни инициативи са част от националното споразумение между работодатели и синдикати, което министерството на икономиката се зарече да спазва. Министерството на икономиката ще обяви специален акцент върху инвестициите. Една от мерките е свързана с насърчаването на съществуващите инвестиции - над 56 проекта за 700 млн. лв. и над 8000 работни места", обяви министър Лъчезар Борисов. 
 
"Ние очакваме нови инвестиции за над 1 млрд. лв. и това е нашата амбиция и цел на целия екип на министерството на икономиката. Моето очакване и моето предложение е работодателските организации да бъдат надзорен орган на разпределението на евросредствата в нашето министерство. Аз искам те да надзирават нашата работа", каза още икономическият министър като уточни, че все още се уточнява под каква форма ще става това. 

Лъчезар Борисов е поел ангажимент икономическото министерство да представя на всеки 2 седмици отчет на своята работа. Той ще бъде публичен и ще бъде качван на интернет страницата на ведомството. 

"Съвсем скоро ще бъде открит и телефон за нередности", зарече се новият икономически министър. 

Законодателните инициативи ще бъдат реализирани след ваканцията на Народното събрание, заяви от своя страна Валери Симеонов. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ