Преизбраха Пламен Димитров за президент на КНСБ за още един мандат

Преизбраха Пламен Димитров за президент на КНСБ за още един мандат

Преизбраха Пламен Димитров за президент на КНСБ за още един мандат

Делегатите на Деветия конгрес на КНСБ преизбраха президента на синдиката Пламен Димитров за нов 5-годишен мандат.

Бяха избрани и трима нови вицепрезиденти на организацията - Даниела Алексиева, Огнян Атанасов и Тодор Капитанов. Те ще сменят Пламен Нанков, д-р Иван Кокалов и Чавдар Христов. 

Пламен Нанков ще оглави Централната контролна комисия (ЦКК). За негови заместници бяха определени Янка Такева, Валентин Вълчев и Райна Джагалова. 

В заключителното си слово Пламен Димитров благодари на всички свои колеги за неуморната работа в полза на хората. "Сигурен съм, че с това, което успяхме да направим тук, за няколко дни в София, с всичките послания и постижения, с всички нови приоритети и заложени цели, можем спокойно да се наречем достойни защитници на труда в България", заяви той. Димитров определи синдиката като "мощна сила", без която България не би била същата и добави, че политиците и работодателите знаят това. 

Пламен Димитров обяви за напълно реалистично влизането на България в Еврозоната на 1 януари 2024 г. "Макар и по-високата инфлация, тя не е по-висока само в България, слава Богу, т.е. ние пак се надявам да можем да изпълним технически този критерий, който може би е един от единствените, по който би имало евентуален проблем. Но съм сигурен, че съгласието, което вече е постигнато на неформално политическо ниво в държавите членки на еврозоната за влизане на България, 1 януари 2024 г. просто ще трябва да бъде изпълнено без, надявам се, някакви фалове и грешки от българската власт", каза лидерът на КНСБ.

На конгреса на КНСБ беше приета и програмата на синдиката за следващия мандат. Димитров очерта като приоритет ръст на минималната работна заплата до 1700 лв. и на средната – до 3100 лв. през следващите пет години. Той посочи, че целта на КНСБ ще бъде и да се увеличи делът на компенсацията на наетите лица в БВП от 45,5% през 2021 г. до 50% до 2027 г.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ