Преизбраха Серджо Матарела за президент на Италия

Преизбраха Серджо Матарела за президент на Италия

Италианският държавен глава Серджо Матарела беше преизбран за втори седемгодишен мандат в събота, след като партийните лидери призоваха за оставането му на поста на фона на продължило седмица гласуване в парламента, предаде Ройтерс.

При осмия парламентарен вот залата на парламента 80-годишният Матарела бе избран със 759 гласа, или малко над три четвърти от гласувалите общо 983 депутати, сенатори и делегати. В момента, в който бе достигнат кворума от 505 гласа залата се изпълни с продължителни и шумни аплодисменти.

Облекчените партийни лидери благодариха на Матарела , че се е съгласил да остане на поста, но неуспешният опит за избор на нов държавен глава при седем гласувания остави дълбоки белези върху управляващата коалиция в страната, които могат да доведат до опасни последици за политическата стабилност.

Финансовите пазари реагираха положително на запазването на статуквото, което ще позволи на премиерът Марио Драги, който по-рано изрази готовност да стане президент, да запази ключовата си роля в правителство на националното единство в Италия

Самият Драги заяви, че преизбирането на Матарела е „прекрасна новина за италианците“ и му благодари за „решението да се съобрази с изключително силната воля на парламента“.

По-рано Матарела бе отхвърлил възможността да остане на президентският пост, но в крайна сметка промени решението си поради риска за политическата стабилност в страната.

В кратък коментар след вота Матарела заяви, че продължаващата коронавирусна криза и трудните икономически и социални условия в Италия означават, че той е длъжен да приеме решението на парламента.

Президентът каза още, че въпреки че е имал други лични планове, той е „ангажиран да отговори на очакванията и надеждите на хората“.

В политическата система на Италия президентът разполага със значителни правомощия, които му позволяват да разрешава политически кризи, да избира премиери и да назначава предсрочни избори. Правителствата в третата най-голяма икономика в еврозоната оцеляват средно за около година.

Отношенията между партиите в управляващата коалиция се влошиха по време на изборния процес на фона на взаимни обвинения за неуспеха да се намери консенсусна фигура. Коалицията на Драги включва основните лявоцентристки и дясноцентристки партии, както и дясната „Лига“, някогашното антисистемното Движение „5 звезди“ и редица по-малки партии. Предстои да видим дали коалицията ще оцелее след тези трусове.

Това е вторият случай, когато действащ италиански президент е призован да остане на поста. През 2013 г. политически лидери призоваха тогавашния президент Джорджо Наполитано, който беше почти на 90 години, да остане за още един мандат, след като не успяха да постигнат консенсус. Той прие с неохота, но подаде оставка две години по-късно, след избирането на ново правителство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ