Премиерът на Ирландия: Лондон започва преговорите с ЕС от слаба позиция

Премиерът на Ирландия: Лондон започва преговорите с ЕС от слаба позиция

Премиерът на Ирландия: Лондон започва преговорите с ЕС от слаба позиция

Великобритания започва от слаби позиции преговорите за отношенията си след Брекзита с ЕС, един доста по-голям пазар. Това заяви днес пред Би Би Си ирландският премиер Лио Варадкар, предаде Франс прес.

"Европейският съюз включва 27 страни-членки. Обединеното кралство е само една страна. А ние разполагаме с население и пазар от 450 милиона души", посочи Варадкар.

"Обединеното кралство е близо 60 милиона. Значи, ако ставаше дума за два отбора на футболен мач, чий отбор щеше да е по-силен според вас?", каза той преди да разговаря в Дъблин с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, предаде БТА.

Потвърждавайки позиция, неведнъж изразявана вече от ЕС, Лио Варадкар отбеляза също, че преходният период до края на 2020 г. след Брекзита на 31 януари може би няма да е достатъчен, за да се постигне споразумение по-специално в търговската сфера, при все че британският премиер Борис Джонсън смята, че това не е така.

"Това ще е трудна задача", каза Варадкар, чието бъдеще като премиер на Ирландия ще зависи от резултатите на предсрочните парламентарни избори на 8 февруари.

Борис Джонсън вписа в закона за прилагане на споразумението за развод, договорено с ЕС, който влезе в сила в четвъртък, забрана правителството му да иска удължаване на преходния период след 2020 г.

Варадкар предупреди също, че Лондон не бива да се опитва да сключва частични споразумения. Той обаче увери, че ще работи денонощно, за да се постигне глобален компромис преди края на годината.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ