Премиерът отвърна на Радев: В КЕВР са големи професионалисти

Премиерът отвърна на Радев: В КЕВР са големи професионалисти

Всички чакаме бързо цените да паднат. Министерството на енергетиката дава всичко от себе си. Това заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел в отговор на критиките днес от страна на президента Румен Радев. 

"Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия. Така че трябват адекватни мерки и ясна политика, неотложни са законови промени", посочи днес държавният глава от Пловдив, където посети посети цехове за производство на олово в КЦМ.

"Хората в КЕВР са големи професионалисти и сега чакаме през следващите две седмици да кажат своя разчет. За мен нещата се движат в правилната посока. Фактът, че февруарските сметки акумулираха държавните помощи от януари и декември – всички видяха разликата. Това ще се случи и в март. Работи се целенасочено, но разбира се всеки един от нас иска нещата да се случат по-бързо. Това което аз виждам е, че от Министерството на енергетиката дават всичко от себе си и новите назначение в КЕВР вярвам ще дадат много по-добри резултати", заяви премиерът Кирил Петков, който е в Брюксел за среща на членовете на Европейския съвет, както и в Срещата на върха между ЕС и Африканския съюз. 

Относно идеята да се намали бюджета на министерството на правосъдието, Петков коментира така: "Бюджетът е разчетен до какъв лимит може да имаме дефицит. Обсъди се, че 20 млн. ще се вкарат в наука при младите учени в БАН. Иновациите са бъдещето на България. Бюджетът на прокуратурата и сега е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което получаваме - даже плащаме прекалено голяма цена. И мисля, че тази промяна от прокуратурата към младите учени е посоката, която ще даде по-добър резултат за българската икономика". 

По отношение на протеста срещу "зелените сертификати" на партия "Възраждане", който ще се проведе следващата сряда и информацията за подготвяни провокации, премиерът посочи: "Цялото правителство също иска да се махне "зеления сертификат", изчакваме само рискът да падне от здравната система, но те са нетърпеливи и ще дойдат на протест. Това е една сравнително малка група от хора, но има една голяма група от хора, по наша информация, която идва и ще бъде включена в този протест, само за да показва несъгласие с българското правителство. Част от криминалния контингент от различните райони на България ще бъдат включени, за да се опитат да направят провокация". Кирил Петков обърна внимание, че в момента МВР разглежда всеки един от постъпилите сигнали.

По-рано днес министър-председателят участва в срещата на членовете на Европейския съвет, където държавните и правителствените лидери обсъждаха ситуацията между Русия и Украйна. "Разговорът беше информативен. Имаше отделни доклади от президента Макрон и Олаф Шолц, германският канцлер, който разказа за срещата си с Путин. Европа иска да предаде две съобщения – че всички сме заедно и не може да има разделение в общата ни позиция. Другата – продължаваме да използваме всички дипломатически инструменти за деескалация на напрежението", обясни Петков.

"Имах разговор президента Макрон, бяхме само двамата и даже закъсняхме за Съвета, но обсъдихме много важни теми – изчистването на корупцията, оправянето на съдебната система. Поговорихме за възможно сътрудничество в посока инфраструктура. Президентът Макрон приветства конструктивния диалог между България и Македония. Беше отбелязано, че вече имаме самолетна връзка, работи се по съвместни проекти и той заяви, че това е правилната посока и ме поздрави за бързия и конструктивен диалог с Република Северна Македония. От друга страна той заяви, че е готов да направи всичко, което зависи от него, за да ни подкрепи в процеса на Европейско равнище. Имахме един истински, приятелски и подкрепящ разговор", добави Кирил Петков. 

Министър-председателят коментира и темата за напрежението около Украйна. По думите му, Европа ще продължи да използва дипломатически способи за деескалация на напрежението в Украйна. Около това решение са се обединили членовете на ЕС, зави премиерът. "Всички сме заедно в Европа и не може да има разделение по общата ни позиция за Украйна. Продължаваме да използваме всички дипломатически начини за деескалация на напрежението. Обсъжда се и налагането на сакнции върху Русия, но темата не е на дневен ред", обясни той.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ