Президентът иска поне 16 нови изтребителя за българската армия

Президентът иска поне 16 нови изтребителя за българската армия

България има нужда от поне 16 нови изтребителя. Така президентът Румен Радев коментира намеренията на правителството да поръча още 8 нови F-16 в САЩ. Страната ни вече поръча 8 нови изтребителя, за които плати авансово 2,2 млрд. лв. и с втора поръчка ще има цяла ескадрила.

"На военната авиация обаче трябва да се гледа на средство за национална сигурност. Когато на нея се гледа като средство за лични политически интереси, винаги излиза много скъпо", каза Радев на празника на Военновъздушните ни сили.

Преди няколко дни държавният глава сезира съда с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, прието от Народното събрание. Днес той коментира темата с думите: "Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите". 

Президентът коментира и предстоящото заседание на българо-македонската комисия, която се събира за първи път от няколко месеца насам.

"Тези хора са професионалисти в своята област и отдадени на България. Както досега те ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми е повече към политиците, които взимат решения. Те не могат да абдикират от този важен за България и Северна Македония процес", каза Радев. 

Той е на мнение, че трябва да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседството. "Това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в Европейския съюз", добави още държавният глава. Компромиси според него обаче не могат да бъдат правени с история, идентичност, език и искания за национални малцинства.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

"Величие" поиска Николай Марков и Виктория Василева да се оттеглят от ръководството на парламентарната група
"Възраждане" призова за правителство "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат
Пеевски: Прибързана радост, оставаме монолитни, с Доган вървим напред
Бойко Борисов: Няма да участваме повече в преговори, отиваме на избори
Джевдет Чакъров: В групата има напрежение. Да се надяваме, че няма да има разцепление
5 идеи за обзавеждане на малък апартамент
319 мъдри и забавни афоризми
Близо 1 милиард лева добавена стойност е годишният принос за икономиката на Системата на Кока-Кола в България