Президентът на Судан Омар ал Башир подаде оставка след месеци на протести

Президентът на Судан Омар ал Башир подаде оставка след месеци на протести

Суданският президент Омар ал Башир е подал оставка и се водят консултации за създаване на временен съвет, който да управлява Судан, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на днешно изказване на правителствени служители и на представител на регионалните власти.

Министърът на индустрията и икономиката на провинция Северен Дарфур е заявил пред базираната в Дубай телевизия "Ал Хадас", че текат "консултации за сформиране на военен съвет, който да управлява след оттеглянето на президента Башир", предаде БТА.

 Башир, който е на власт в Судан от 30 години, напуска президентския пост след близо четири месеца на протести срещу неговото управление.

Десетки хиляди хора се събраха тази сутрин в центъра на суданската столица Хартум на фона на спекулациите за опит за преврат срещу Омар ал Башир, съобщи очевидец за Ройтерс. По-рано хиляди хора се струпаха пред сградата на министерството на отбраната, където демонстранти срещу управлението на Башир участват в протестна проява от събота.

Очевидци в суданската столица разказаха, че на ключови места в Хартум има войници, предаде Асошиейтед прес. Бронетранспортьори и танкове са разположени тази сутрин по улиците, в близост до мостове на река Нил и в района на генералния щаб на армията, където хиляди очакват изявление на въоръжените сили.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ