Президентът: Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб

Президентът: Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб

„Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб. Говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти. Не е само при нас, почти навсякъде е. наистина е прекрасно, че нашата индустрия е запазила някакъв потенциал и той сега се разгръща, в перспектива даже можем да изнасяме, но в момента въпросът стои по друг начин. В София лекари нямат маски, няма индивидуални тестери, няма лични предпазни средства. Затова, когато има една такава криза, е важно да има надлежна информация. Моят въпрос е можем ли да кажем на българите кога очакваме да бъдат задоволени тези нужди“. Това заяви президентът Румен Радев по време на извънредна среща на „Дондуков” 2. На нея присъстват премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маренов, както и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски представят на президента мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.

Президентът отчете, че съзнанието на хората е налице и се спазва социална дистанция.

„Важно за мен не е да има извънредно положени, важни са мерките, които трябва да бъдат ефективни, добре планирани и осигурен. На първо място общопрактикуващите лекари, който са в пряк досег. Те поставят въпроса и за бързите тестове. Да не изключваме всички дантални работници, аптекари, търговските обекти, които не могат да затворят, транспортните работници, да не говорим за органите на реда. И, разбира се, да стигнем до хората, които работят в предприятията“, каза още президентът Радев.

„Всяка сутрин лекари споделят, че нямат ясни инструкции, притесняват се, страхуват се. Има ли го това, че до последния общопрактикуващ лекар да е ясно, с разписани инструкции, какво и как трябва да се прави. Разбира се, приемаме и строги мерки, с които да наказваме лекари, които отказват да изпълняват своята Хипократова клетва. Но трябва така да направим, че преди да ги накажем тези хора да бъдат осигурени както се полага – с лични предпазни средства, с инструкции и ясни алгоритми, за да не демотивираме най-важните хора – именно лекарите и всички медицински работници, които заслужават нашето уважение“, каза още президентът.

Той призова всички институции да не се насажда страх и паника в обществото.

„В страната се вихри спекула с най-необходимото: лични предпазни средства и дезинфектанти. И понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи и да призова всички българи, които в момента спекулират. Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви, не го правете. Не е достойно“, апелира държавният глава.

Според него ние можем да излезем от тази криза само „обединени като институции, като даваме пример с дисциплина, с организация и доверие между институциите и цялото общество“. 

„Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа криза. И ако ние не действаме сега, тя може да се превърне в хуманитарна. Знам, че нашите възможности са скромни. Не трябва да допускаме да стане така, че един ден гладът да победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми“, заяви Румени Радев.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ