Президентът определи отмяната на официалните чествания на Шипка като манипулация

Президентът определи отмяната на официалните чествания на Шипка като манипулация

Президентът определи отмяната на официалните чествания на Шипка като манипулация

Президентът Румен Радев пристигна в град Шипка за благодарствения молебен в храма "Рождество Христов" и определи отмяната на официалните чествания на Шипка като "манипулация".

„България даде вчера един огромен принос към световната медицина – успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато „щамът на Шипка“ се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка!“, каза президентът Румен Радев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева също се качи на Шипка по повод отбелязването на 142 г. от Освобождението на България.

„В празници като днешния е важно какво мисли българския народ, а не отделни политици. Потокът от хора, който на всеки 3-ти март върви към Паметника на свободата, за да се поклони и положи цветя, доказва, че можем да бъдем благодарни, помним и завещаваме на децата си вярата, любовта и преклонението пред всички, които са участвали в национално освободителното движение. Не е драма, че днес няма да има политически слова от политически лидери. Важното е, че всички, които са съпричастни с каузата България и нейната свобода ще бъдат там и ще отдадат своята почит“, заяви Цвета Караянчева.

Премиерът Бойко Борисов остана в София за честванията на 142-годишнината от Освобождението на България.

„С чувство на дълбоко уважение към всеки от Вас Ви поздравявам по случай Националния празник – 3 март. Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на Отечеството и почитаме паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България. И днес продължаваме да следваме техния завет, че нашето място е сред развитите демократични държави като горда и свободна нация“, написа министър-председателят в страницата си във Facebook.

„Подвигът на Шипка е ярък български символ и той завинаги остава в паметта и сърцата ни. Той ни дава кураж да се справяме с днешните предизвикателства, за които повече от всякога са нужни дипломация и разбирателство, мъдрост и разум, съзидателност и такт. Оптимист съм, че народът ни е единен и заедно ще продължим всеки ден да работим за просперитета на България. Вярвам, че родолюбието ни обединява повече от всичко и ни пази от всякакви опити за разделение на българското общество. България днес не воюва с никого. Нищо от миналото не е забравено, но трябва да работим, за да не се повтори. Не само защото българските опълченци са гарантирали с живота си нашата свобода, но и защото близо век и половина по-късно, националната ни кауза остава благополучието на България. Отговорността ни за бъдещите поколения ни задължава да се държим достойно, да бъдем отговорни и да помним, че нищо даром не сме получили, а е нужен много труд и постоянство, за да пребъде нашето Отечество. Честит празник!“, написа Борисов в социалната мрежа.

„В паметта на всеки народ има личности и събития, както и свързани с дати, които независимо от постепенното си отдалечаване във времето поддържат спомена вечно жив сред поколения. Една от тези дати за нас българите е днешният 3 март. Денят на дълго желаната и изстрадана с много кръв и свидни жертви българска свобода“. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, по време на отслужването на панихида и молебен за 3-ти март.

„Подписването на Санстефанския мирен договор на този ден в далечната 1878 г. е не просто едно от многото важни исторически събития в историята. Узаконеният с този договор нов български държавен суверенитет представлява естествен завършек на дълъг и динамичен процес. Историята е засвиделствала всички етапи от този паметен за нас ден на нашите предци към днешната ни свобода. Засвидетелства е факта, че тази свобода не е дошла даром. Идеал намериш своя първи плод от постигнатата от предците ни духовна независимост. Днес, когато страната ни се радва на всички възможности за културно и държавно развитие, ние продължавамд да отдавме почит на всички, които са допринесли за днешната българска свобода. Почита е тези, които за тази свобода са дали най-ценното собствените си животи. Както и за българските опълченци дали живота си да бъдем днес тук. Светла и вечна да бъде паметта на всички герои на българската независимост. Бог да пази България!“, каза Българският патриарх Неофит. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ