Мобилни урни и гласуване по пощата - само след промени в Изборния кодекс

Мобилни урни и гласуване по пощата - само след промени в Изборния кодекс

Възможностите за гласуване с мобилни урни за хората, поставени под карантина бяха обсъдени на продължаващите днес консултации по инициатива на президента Радев по организацията на предстоящите парламентарни избори. Срещите при Радев днес са с ръководството на Централната избирателна комисия и служба ГРАО след като вчера той разговаря с Националното сдружение на общините. "Не лансирам идея за провеждане на изборите в два дни, при мен постъпват различни предложения", уточни днес държавният глава по повод разискванията вчера с ръководството на националното сдружение на общините. Председателят на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов вчера запозна Радев с обмисляните варианти за по-дълъг от обичайното изборен ден, така че да се даде възможност на всички желаещи да упражнят правото си на глас без притеснения от струпване на хора пред секциите предвид епидемичната обстановка. Днес президентът поиска мнението на ЦИК относно различни предложения, които са достигнали до него, сред които идеята да бъде регламентирано гласуването с мобилни избирателни кутии и мобилни секционни избирателни комисии, да има по-голяма продължителност на изборния ден, да се направят времеви коридори за възрастните хора и сънародниците ни зад граница да имат възможността да гласуват по пощата. 

"По отношение гарантиране на правото на всеки българин на глас за карантинираните, знаете, че и здравните власти обсъждат заедно с изпълнителната власт да има различни варианти. Изказа се едно становище от Обществения съвет към ЦИК, че няма нужда от законови промени. Може във вашите правила, които вие разписвате за изборите да бъде регламентирано гласуването с мобилни избирателни кутии и съответно секционноизбирателни комисии", обърна се Радев към ръководството на ЦИК. 

Президентът посочи, че за хората, които ще идват да гласуват, ще бъде добър знак, да бъде предоставян комплект лични предпазни средства. "Това ще покаже, че държавата има отношение към своите граждани и ще повиши доверието в изборния процес, но това е ваше решение", каза Румен Радев. 

"Има предложение за по-голяма продължителност на изборния ден. Поставя се много сериозно въпросът за времеви коридори за възрастни хора.
Проблемът в логистиката е и транспортът. Досега членовете на ЦИК после возят материали в общи автобуси. Ако се разпишат някакви други правила от здравните власти, тук вече е въпрос на логистично осигуряване и то сериозно. Въпрос, който се поставя, е гласуване по пощата за нашите сънародници зад граница. Това е сериозен въпрос, но искам да чуя вашето мнение има ли готовност и какви са особеностите", попита Радев.

"Гласуването на избирателите, които са поставени в изолация, няма как да се регламентира, без да има промени в Изборния кодекс", отговори председателят на ЦИК Александър Андреев. Според него, това не може да стане с подход на разширено тълкуване на Изборния кодекс. "Ние трябва да гарантираме законността, прозрачността, демократичния и честен избор. В тази връзка разширеното тълкуване и прилагане на тези текстове би могло да постави под съмнение точно тези принципи в изборния процес", добави председателят на ЦИК. Той уточни, че в момента гласуването чрез мобилни избирателни секции е предвидено само за хората с трайни увреждания, които не позволяват явяването им в избирателната секция, като това е удостоверено с медицински документи. 

Председателят на ЦИК обясни, че гласуването по пощата също няма как да бъде регламентирано без промени в Изборния кодекс. Той допълни, че гласуване по пощата ще изиква активното участие на избирателите, активна регистрация, адреси, на които ще трябва да получат документацията.

"Изискват се и редица други задължения, които няма как да бъдат уредени извън текстовете на Изборния кодекс. Това би довело до необходимостта от изменение в Изборния кодекс. Когато говорим за експериментално въвеждане, това не означава, че резултатите от него ще бъдат взети предвид при определянето на окончателните резултати. Експериментът означава, че имаме експеримент за въвеждането евентуално като възможност на гласуването, но не и че то участва в окончателното гласуване", уточни още Андреев.

Той посочи, че комисията е проучила обстойно опита на държавите и там съществуват алтернативни механизми за гласуване, които са на законова основа. "В случая нито гласуването по пощата, нито гласуването с пълномощник е регламентирано в българското законодателство", обясни той. Затова становището на ЦИК е, че в Изборния кодекс трябва се се даде регламентация на тези въпроси. 

Като друго предизвикателство председателят на ЦИК посочи машинното гласуване, като припомни, че вече е избран изпълнител на доставката на 9600 машини, за да бъде обезпечено гласуването в секциите с над 300 избиратели.

На въпрос от държавния глава за одита на машините Андреев изрази личното си мнение, че не вижда пречка в процеса по сертифициране и одитиране на машините да бъдат поканени да присъстват неправителствени организации. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ