Президентът пита експерти как пандемията може да повлияе на изборите

Президентът пита експерти как пандемията може да повлияе на изборите

Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и тяхното здраве. Това заяви президентът Румен Радев по чиято инициатива днес в институцията започнаха консултации за необходимите мерки за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

"Започвам серия консултации и, естествено, първо те са с вас", обърна се президентът към представителите на здравните власти. В първата среща днес участват министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Държавният глава обясни, че очаква да чуе техните прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очакват на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждат не само за изборния ден, а и за предизборната кампания, както и как виждат да гласуват хората, които са под карантина и в изолация. 

"Медицинските специалисти неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса. Провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на здравни мерки. Но такива избори се проведоха в редица държави", отбеляза Радев и посочи сред примерите САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватия, Румъния, Република Северна Македония. 

По време на консултациите стана ясно, че се подготвя протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация, като е възможно да има отмяна на карантината за час-два за поставени под изолация, за да могат да гласуват на изборите. Това обясниха здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред държавния глава. "Готвим се за избори на 28 март, каквато поне е посочената от вас неофициално до момента дата за провеждането им", коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Протоколът ще посочи как гражданите да гласуват безопасно и как се гарантира конституционното право на всеки гражданин, включително на поставените под карантина. Трябва да се гарантира и безопасността на всички, ангажирани с провеждането на изборите, по-специално членовете на ЦИК. Протоколът ще бъде обявен, когато окончателно се обяви датата за предстоящите избори, за да бъде максимално актуален", обясни министър Ангелов.

В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес - двата щама на вируса от Велиокбритания и от Южна Африка, посочи Кунчев. По думите му, през последните дни се наблюдава намаляване на броя на заразените и хоспитализираните пациенти, намалява и натискът върху здравната система.

"Трудно е да се каже отсега какво ще е развитието на епидемичната ситуация. Възможна и организация на мобилни урни за гласуване. Кунчев добави, че неминуемо ще има и грипна епидемия и в момента усилено се работи по протокол", подчерта Кунчев.

Здравният министър отчете, че първата доставка на ваксините е включвала 9750 дози, след тях пристигнаха 25 хиляди дози, около 11 януари се очакват още 35 хиляди дози, в края на месеца - други 35 хиляди дози. С тях ще могат да се ваксинират около 50 хиляди българи. Очаква се и договор с фирма "Модерна", по който ще получим 500 хиляди ваксини, но за тях все още се очаква разрешение от ЕК и Европейската агенция по лекарства.

"Не по-рано от средата на януари ще може да се отговори кои противоепидемични мерки ще могат да бъдат отхлабени. Политиците трябва да разберат, че основният приоритет за тях е здравето на хората. Притеснителното засега е дезинфекцирането след всеки гласувал, но се очаква да се намери решение и на този въпрос", подчерта проф. Ангелов.

България е на трето място в ЕС по смъртност от коронавирусна инфекция и на първо на Балканския полуостров, каза доц. Кунчев.

"Разчитам, че процесът на нашето взаимодействие ще продължи, за да можем да вземем информирано съгласие за предстоящите избори", каза президентът Румен Радев в края на срещата. 

В 13.00 ч. започна вторият кръг консултации при държавния глава с участието на проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

Каня ви да чуя не алтернативно мнение, а друго мнение, за да имам всеобхватна информация, за да се прецени най-точно как да се проведат изборите. Тези избори ще се проведат в условията на пандемия и е много важно да имаме информация както за рисковете, така и за мерките, които се вземат за гарантиране на здравето на всеки, заяви Радев в началото на тази среща.  Мнението на здравните специалисти е най-важно. Важно е също да се предприемат такива мерки и такава информационна кампания, че българите да бъдат спокойни, когато пристъпят към урните за гласуване, допълни той.

Около 25-30 януари ще можем да бъдем по-сигурни в прогнозата за коронакризата. Тогава ще е много важно какви ще бъдат цифрите - от тях ще разберем до каква степен хората са се съобразили и спазили всички изисквания, а това ще означава и какви са нагласите им, отговори проф. Радка Аргирова. Настоящото намаляване на броя на новооткритите случаи не ме успокоява, защото е малък броя на изследвалите се, не е равномерен в цялата страна, а и следващите дни ще излязат хората, които са били през празниците, посочи тя.

Има достатъчно време да се разработи схемата на гласуването на хората в карантина, коментира още проф. Аргирова. "Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болнични заведения с урни, как ще се осигури това гласуване? - това е важно, като знам как в други години при далеч по-леки условия се гласува в болници. Тук ще е сложно, в никакъв случай не бива да се допуска там да влизат неимунизирани хора, всичко трябва да е идеално точно разписано. Трябва да се постараем около месец, 20 дни преди датата, която определите за избори, да има съсредоточаване на здравните заведения, в които ще се проведе гласуването, за да може те да са по-малко на брой, защото ще е трудно", заяви проф. Аргирова.

До обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има, добави тя. И апелира властите да напишат кратки и ясни материали, за да могат хората да се информират коя ваксина да изберат.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ