Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат, заедно с настоящия си вицепрезидент Илияна Йотова. Това обяви той на пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.  

"Издигането на нашата кандидатура е честен и почтен подход. Формулата за издигането ни ще стане ясна в законовия срок, който е след парламентарните избори. Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа. Най-малкото, защото социалистите, които ни издигнаха през 2016 г., имат правото да се произнесат първи. По-важното е, че институцията се ползва с доверието на милиони български граждани и различни организации, които дават висока оценка за нашата дейност", поясни президентът. Той заяви, че високото обществено доверие към президентската институция през изминалите 4 години е атестат за добро управление

На въпрос дали ще е рещаваща подкрепата на БСП за новия му политически проект, Радев отвърна, че очаква с Илияна Йотова да бъдат заедно с "хилядите хора отляво, които са тяхното политическо семейство, както и с всички почтени българи, за да можем да движим България към тези промени, за които говорим в нашето послание". "Уверен съм, че доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни четири години. Защото те доказаха, че ние продължаваме да изпълняваме поетия ангажимент за нова България, на просперитета, на върховенстното на правото", каза президентът. 

"Измина година на бурни, драматични събития, които ускориха хода на промените. Президентската институция продължи да задава дневен ред по важни теми за обществото. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия", каза Радев и изрази съжаление, че Йотова тази година не е на пресконференцията, тъй като тя е с положителен тест за коронавирус. "Нека й пожелаем бързо оздравяване и да се завърне с нейната креативна енергия", добави той.

"Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми. Президентската институция не се скри зад институционален комфорт. Подкрепи исканията на протестиращите с присъствие и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война", каза Румен Радев. 

Той припомни, че президентската институция е заемала рационални позиции по отношение на COVID-19. "Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника. Още от началото на кризата настоях за баланс между здравни, икономически и социални мерки. За навременна, достъпна и финансова помощ", обясни президентът. По думите му, загърбването на важни предложения, липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение.

Според него, от това как управляващите ще решат очертаните проблеми на консултациите, зависи дали ще има честни и прозрачни избори.  "Президентството мобилизира силен експертен капацитет. Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни пред българското общество кои проекти ще бъдат предложени. Мога да гарантирам, че петте ни проекта имат важно значение за образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Един много важен проект е Националният център за контрол и управление. Само политическата воля да имаме чиста природа. Предлагаме с минимални средства да има огромен ефект. Убеден съм, че такъв център ще се случи", заяви Радев.

"2020 г. бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха "мутри вън". Появиха се нови политически партии и движения. Предстоящите парламентарни избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана и задкулисна, репресивна", заяви Радев. 

По думите му, най-важната непосредствена държавна цел е укрепване на властта. За да преодолеем институционалната криза, България се нуждае от мощна политическа алтернатива, с решимост за постигане на тази първостепенна цел. Ако това не се случи, може да се случи до обичайните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителство на задкулисието. С г-жа Йотова считаме за наш дълг намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент", изтъкна президентът.

Според президента, българските власти не са успели да проведат активна политика, така че да представят позицията си пред ЕС по отношение на Северна Македония. "Нашите диаспори са наше национално богатство, което сме длъжни да развиваме и да укрепваме връзките си. Беше разширена мрежата на българските общности с нови земи. С привличането на други институции къщата на Христо Ботев в Задунаевка вече разказва за живота и делото на поета. Г-жа Йотова продължава да полага големи усилия за бъдещето на Тараклийския университет. Голяма енергия се вля по повод 1 ноември“, заяви Радев. По думите му, възникналият спор между България и Северна Македония само е потвърдил тезите на Илияна Йотова, че само даването на гражданство не е достатъчно условие. „Не успяхме да разширим и нашето икономическо сътрудничество. Гражданите с българско гражданство все още живеят в страх. Българските власти не успяха да проведат активна политика, така че да представят българската позиция пред своите европейски партньори. Въпреки това вицепрезидентът продължава да работи активно за нови политики. Не само срещи и преговори, а всеобхватен подход. Концепцията за българския културен институт – въпреки широкото одобрение, очаква признанието на изпълнителната власт и експедитивни действия по него", каза още той. 

По отношение на казуса с Навални, Радев каза следното: "Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали в България или в Москва. Ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да го изгори, както заплашва с Елена Йончева". И добави: "Очаквам, че наред със защитата на Навални, българският премиер ще отговори на това защо неглижира интерконекторите със съседните държави, а по спешност построи "Турски поток" през България. Кога ще видим реална икономическа обосновка на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. наши пари? Най-важното кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен".

Радев обясни още, че е нужно излъчване на нов тип управление, синтез на почтеност и компетентност. "Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна член на ЕС и въобще на една съвременна демократична държава. Моралните качества, културата и компетентността на бъдещите управляващи ще са от решаващо значение за връщане на доверието в институциите, излизане на страната от кризата и за европейската ни интеграция. Предлагаме на политическите сили, спечелили доверието на избирателите, да управляват страната и да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност. Укрепване на държавността и върховенството на правото чрез въвеждане на конституционни законови промени, гарантиращи гражданските права и участие в държавните промени. Независима служебна власт, оптимизиране на структурата и функциите на ВСС, ефективна, отговорна Прокуратура, подчинение на магистратите единствено на закана, ефективно разделение на властите и укрепване на институциите, пресичане на лобисткото законодателство, безкомпромисно преследване на корупцията, без оглед на политическа принадлежност и обществото положение. Ако това не се случи, всяко следващо управление може да продължи да възприема властта като източник за безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията да продължат да се възпроизвежда", допълни президентът. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ