Президентът свиква в понеделник консултации за правителство

Президентът свиква в понеделник консултации за правителство

Президентът свиква в понеделник консултации за правителство

Президентът свиква в понеделник консултации за правителство. Това заяви Румен Радев на влизане в парламента за първото заседание на 47-ото Народно събрание и пожела успех на новите народни избраници в тяхната високоотговорна мисия. 

"Надяваме се 47-ото Народно събрание да бъде работещо за следващите 4 години. Надявам се, че ще имаме правителство съвсем скоро, разговорите се движат в конструктивна посока", каза на влизане в парламента лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, партията, която спечели най-много мандати в Народното събрание. 

По думите му, до началото на следващата седмица ще бъде подписано коалиционно споразумение, което ще е базирано на всички политики, които партиите са дискутирали заедно в експертните групи. "В края на другата седмица се надявам да имаме редовно правителство", категоричен беше Петков.

"Аз ще бъда предложението на "Продължаваме промяната" за министър-председател. ПП днес ще предложи своето предложение за председател на парламента и се надявам коалиционните ни партньори да го подкрепят", каза още Кирил Петков.

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" коментира пред БНТ, че не е внасяно предложение за ротационен принцип на председателя на НС, а кандидатурата ще бъде изяснена в пленарната зала. 

"Трябва да продължат преговорите, след което нашите колективни органи трябва да се поизнесат. Нямам информация за следобедна среща. Мандатоносителите държат инициативата, ние гледаме да сме полезни", каза преди старта на първото заседание на 47-ия парламент Христо Иванов от "Демократична България". 

"Разговаряхме с колегата Кирил Петков и колегата Асен Василев по някои от спорните въпроси. В ход е да се подпише коалиционно споразумение. Остават ни още 1-2 дни да изчистим спорните въпроси", заяви председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова преди да влезе в парламента. По думите й, след като се подпише коалиционното споразумение, ще се говори за министерски постове. Тя отново отрече появилите се информации, че е договорено тя да е председател на парламента.

Кристиан Вигенин пък отрече да е обсъждана кандидатурата му за външен министър. "Участваме активно във формирането на външната политика на коалицията. Имаме в много голяма степен съвпадане на приоритетите, особено по отношение на Северна Македония", каза още Вигенин.  

"Никой не ми е предлагал, никой не е разговарял с мен и не очаквам такава номинация", отговори Ива Митева от ИТН на въпрос дали отново е предложена за председател на Народното събрание. "Има първа политическа сила, която сигурно ще излъчи кандидат. Ако се стигне до моето име и някой ме предложи, за мен ще бъде пълна изненада", добави тя. По думите й, с ИТН категорично не е говорено за схема на ротационен принцип на председателя на Народното събрание. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ