Актуализацията на бюджета за обществено осигуряване мина на първо четене

Актуализацията на бюджета за обществено осигуряване мина на първо четене

Актуализацията на бюджета за обществено осигуряване мина на първо четене

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г. Тя беше подкрепена със 148 гласа "за". Един депутат от ГЕРБ-СДС гласува "против", а 48 "се въздържаха". 

С предложените от служебното правителство промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си средно с 64 лева. Общо допълнителните разходи за 2021 г. за пенсии възлизат на 353 млн. лева.

Предвижда се увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение с 12,5 процента.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

Предвижда се увеличение на пенсията за старост от 148,71 лева на 170 лева месечно от 1 октомври. Това ще доведе до ръст от 14,3 на сто на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на съответните добавки, изчислявани от размера на социалната пенсия за старост. Предвидени са и средства за увеличаване на вдовишките добавки.

В законопроекта са предвидени и необходимите средства от 104 млн. лева за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за м. септември от 50 лева. 

Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира, че предложеният от служебния кабинет проект е справедливият вариант, а предложенията за увеличаване на минималната пенсия до линията на бедност ще внесат допълнителна несправедливост и неравенство в пенсионната система.

По време на обсъждането на предложената от служебното правителство актуализация на бюджета на ДОО, депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева. 

От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха да остане добавката към пенсиите като ГЕРБ-СДС предложиха тя да се увеличи от 50 на 100 лева, а ДПС - да бъде по 120 лева месечно до края на годината. 

"Надяваме се с разумните и добре осмислени предложения по бюджета на ДОО между първо и второ четене, българските пенсионери да получат подкрепата, от която имат нужда и подкрепата, която заслужават", каза Хасан Адемов от ДПС. 

От Левицата поискаха да се увеличи тежестта на всяка година осигурителния стаж и едновременно с това пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 г.

От "Демократична България" подкрепиха предложената актуализация на служебния кабинет с аргумента всички пенсионери да бъдат подкрепени в условията на криза.

Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме" пък настоя за ръст на минималната пенсия до линията на бедност от 369 лева. "Предложението на служебния кабинет ще струва по 133 милиона лева месечно или общо 399 милиона лева на държавния бюджет до края на тази година. Нашето предложение ще увеличи с по 21 милиона лева месечният разход за пенсии", посочи тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ