Гласувано: Ваучери за почивка за всички на първа линия в борбата с COVID-19

Гласувано: Ваучери за почивка за всички на първа линия в борбата с COVID-19

Гласувано: Ваучери за почивка за всички на първа линия в борбата с COVID-19

Парламентът реши да бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на първа линия в борбата с COVID-19 и еднократна помощ на семействата на осмокласниците с ниски доходи. Това става с приетите днес промени в Закона за ДДС, с които бяха внесени изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 

На семействата, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско училище за учебната 2020 /2021 г. дирекция „Социално подпомагане“ да отпуска еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се отпуска при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-ниска или равен на 450 лв. Семейният доход няма да е от значение за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител, както и деца настанени в семейства на роднини или близки.

Регламентирана е и в кои случаи помощта ще се връща. Тя трябва да бъде възстановена, когато ученикът не постъпи в училище, не продължи обучението си през втория учебен срок и е отсъстват 5 учебни часа в рамките на един месец.

Народното събрание прие и да бъдат предоставени еднократни ваучери за вътрешен туризъм на стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса. Те ще бъдат предоставяни на лекари, медицински и немедицински специалисти, специалисти и други лица, извършващи помощни дейности в лечебните заведияния за болнична помощ, на служителите на РЗИ, центровете за спешна медицинска помощ и Националния център по заразни и паразитни болести, на служителите на Националното тол управление, служители на МВР. Кръгът от правоимащи лица ще се определя от ресорните министри писмено в заповед за всяко от тях.

Депутатите гласуваха помощта за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм да се ползва по време на отпуск за не по-малко от 7 нощувки в обекти или категоризирани или регистрирани места за настаняване. Предимство се поставя на обектите на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и почивните станции на министерствата.
Редът за ползването на помощта в обектите и местата за настаняване предстои да се определи с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма и министъра на здравеопазването.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ