Процесът по импийчмънт на Тръмп е конституционен, реши Сенатът на САЩ

Процесът по импийчмънт на Тръмп е конституционен, реши Сенатът на САЩ

Процесът по импийчмънт на Тръмп е конституционен, реши Сенатът на САЩ

Сенатът на САЩ реши, че процедурата по импийчмънт на бившия вече президент Доналд Тръмп не противоречи на конституцията, предадоха световните информационни агенции.

Петдесет и шест сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. Четиридесет и четири гласуваха против. Така опитът на защитата на Тръмп да прекъсне процедурата с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на процес по импийчмънт се провали и процедурата продължава, информира БТА.

Ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата ще разполагат с по 16 часа за своите презентации, които се очаква да започнат по обяд в сряда. Процесът ще продължи и през уикенда. Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на пет души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването, бяха показани в началото на започнали във вторник процес.

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението на 6 януари срещу Капитолия. По-рано същия ден Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която повтори необоснованите си твърдения, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от мащабни изборни измами и насърчи привържениците си "да се борят с всички сили".

Доналд Тръмп е първият бивш президент, станал обект на импийчмънт, както и първият, срещу когото подобна процедура се води два пъти.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Apple представи първите си очила за смесена реалност