Проектобюджетът на Великобритания, който слага край на мерките за икономии, мина в парламента

Проектобюджетът на Великобритания, който слага край на мерките за икономии, мина в парламента

Бюджетният план на британското правителство, предвиждащ край на мерките за икономии, преодоля късно снощи първото препятствие в парламента, информира ДПА.

Проектобюджетът получи одобрение с 314 гласа "за" срещу 283 "против" в долната камара.

Министърът на финансите Филип Хамънд представи в понеделник (29 октомври) бюджет, предвиждащ щедри данъчни намаления и вливане на средства в системата на общественото здравеопазване, заявявайки, че "най-накрая дойде краят на икономиите".

Опасенията от евентуални пречки пред плановете на правителството намаляха, след като по-рано тази седмица Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия оттегли заплаха си да гласува срещу бюджета заради противоречия в преговорите за Брекзит.

Правителството на малцинството на премиера Тереза Мей разчита на подкрепата на 10 депутати от ДЮП в парламента, припомня ДПА.

Новият бюджетен план включва финансиране на програми в Северна Ирландия. Други области, към които ще бъдат насочени повече средства, са отбраната, образованието и инфраструктурата, посочи Хамънд. В речта си пред депутатите министърът очерта и нов данък за дигиталните компании.

При дебатите в парламента Лейбъристката партия, която е основната опозиционна сила, постави под съмнение твърденията на правителството, че бюджетът ознаменува края на икономиите.

Същевременно правителството предупреди, че бюджетът може да бъде изменен, ако Великобритания не успее да договори сделка със страни от ЕС преди излизането си от блока през март 2019 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ