Прокуратурата започва проверка по цитирани на срещата Гешев-Петков имена

Прокуратурата започва проверка по цитирани на срещата Гешев-Петков имена

Прокуратурата започва проверка по цитирани на срещата Гешев-Петков имена

Прокуратурата започва проверка на списък от лица, посочени от премиера Кирил Петков на срещата му с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. В петък Гешев отиде при Петков на работна среща, която продължи час и половина, но без особен резултат.

От държавното обвинение излизат с допълнителна информация днес, че по време на срещата министър-председателят е цитирал имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност.

От своя страна главният прокурор разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е в правомощията на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

От държавното обвинение напомнят, че според разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс гражданите и длъжностните лица имат задължението незабавно да уведомят орган на досъдебното производство, когато научан за извършено престъпление от общ характер както и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.

По тази причина Гешев е сезирал заместника си във Върховната касационнна прокуратура, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“ за предоставената от премиера информация и за предприемането на незабавни действия. В тази връзка Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, която също е присъствала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във ВКП, за да предоставят пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данни, респективно доказателства, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ