След фалстарт, парламентът одобри оттеглянето на Пламен Николов

След фалстарт, парламентът одобри оттеглянето на Пламен Николов

Първият мандат за съставяне на правителство приключи неуспешно. Това беше решението, което гласуваха депутатите в Народното събрание, след като първоначалното гласуване пропадна заради липса на кворум. Стигна се и до свикване на Председателски съвет, който заседава повече от половин час по казуса.

В крайна сметка поименната проверка за наличие на кворум в парламента установи 169 народни депутати в зала, за да се пристъпи към второто гласуване. "За" проекта на решение гласуваха 106 народни представители, "против" бяха 60, а един "се въздържа", с което то бе прието. 

След оттеглянето в последния момент на вече внесения за гласуване в парламента проектокабинет на ИТН и отказа на Пламен Николов от номинацията му за премиер, тази сутрин ИТН създадоха нов процедурен прецедент като напуснаха пленарна зала в началото на заседанието. Според решението на Председателския съвет вчера парламентът днес трябваше да гласува решение, с което да се приключи с процедурния блокаж по гласуване на оттеглено правителство и да се пристъпи към следващите етапи от рулетката по връчване на нови мандати.

ИТН не влязоха в зала и при прегласуването, направено по искане на ГЕРБ-СДС. Ако няма прегласуване и тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза, обясни Тома Биков предложението за прегласуване. Ние се намираме в абсурдна ситуация - тук липсва мандатоносителят, липсва и кандидатът за премиер, който се отказва по лични причини. След като тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена, стигнахме до момента кандидат да се оттегля по лични причини, обясни той.

Нелепо е, че точно председателката на НС я няма при това гласуване и да води точно това заседание, заяви пък Радомир Чолаков от ГЕРБ след гласуването в обяснение за отрицателен вот.

Не мога да разбера колко време трябва да мине и колко пъти колегите от ИТН трябва да ви кажат, че те не са тук, за да правят правителство или за да има парламент, а за да взривят системата. Колко пъти трябва да го кажа и колко пъти ние трябва да се направим, че не сме го чули или разбрали, попита Чолаков.

Тук става дума за това ще има ли парламентаризъм или политическата система ще бъде заличена във вида, в който я познаваме, критикува юристът. И припомни 6-те въпроса от референдума на Слави - мажоритарно гласуване, 120 депутати, 1 лев субсидия за партиите, гласуване само по интернет, мажоритарна изборност на полицейските шефове.

Не мога да си представя по-перфидно конструирана бомба, която е заложена под тази сграда. И не знам - не чувате ли как тази бомба цъка, обърна се Чолаков към колегите си. " Вие си мислите, че те чегъртат ГЕРБ. Не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас - един по един, всички", попита още той и допълни, че е дошло време за опомняне и осъзнаване

"Ние казахме, че няма да предлагаме хора. Заявихме, че ако нямаме подкрепата на другите две партии, ние няма да предложим кабинет. Не го и предлагаме. Всички са работили заедно. Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов. Мая Манолова беше в БСП. Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са заплетени като свински черва.  Да се оправят", коментира през това време заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в кулоарите на парламента.  

По-рано Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложи пътна карта с 15 точки, които формациите извън ГЕРБ и ДПС да предприемат, за да българските граждани да получат стабилно правителство, с насрочен мандат за следващите 6-8 месеца. Тя подчерта, че проблемите пред страната са новата ковид вълна, мигрантската вълна, липсата на средства в здравеопазването, неактуализираният бюджет, както и липсата на подкрепа за домакинствата и бизнеса.

"Предлагаме публични прозрачни разговори, в които да бъдат очертани тези приоритети, а този кабинет с насрочен мандат да стъпи върху успешните министри от служебния кабинет. Нека да е ясно - без партийни лица в кабинета, без вмешателство но политически формации. Отговорността към хората е да има правителство поне до следващата пролет", каза Манолова. 

На въпрос какъв е коментарът му за предложението на Мая Манолова за пътна карата за реализация на третия мандат. Филип Станев от "Има такъв народ" заяви: "Продължаваме да се крием зад клишета, зад които се крият нездрави интереси".

Лидерът на БСП обаче заяви, че ще изчакат втория мандат, който доколкото са разбрали от Борисов, той няма да се реализира. "Естествено ние няма да подкрепим. Възможността е в третия мандат. Това е кризисна ситуация, но се надявам да проявим разум. Избори на прага на зимата с ковид криза, липса бюджет, икономическа и социална криза, ще е голямо изпитание", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

От БСП са готови на разговори, ако третият мандат не отиде при тях. Нинова обаче призова да не се гадае къде ще отиде мандатът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ