Публикуват за обсъждане новата наредба за бежанците

Публикуват за обсъждане новата наредба за бежанците

В петък ще бъде публикувано новото Постановление 208. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер Деница Златева, цитирана от „Фокус”.

„По отношение на Постановление 208, работната група е на финален етап с критериите. Тя е създадена много преди да бъде отменено Постановление 208. Има решение на Министерски съвет, съгласно което до петък трябва да бъде предложен нов текст на постановлението с много ясни критерии за интеграция. Ще бъде качено и на сайта за обществено обсъждане, след което ще бъдат взети под внимание всичките коментари, които бъдат получени в съответните срокове, предвидени от закона”, коментира Златева.

По думите ѝ има два срока за общественото обсъждане – съкратен 15-дневен и нормален от 30 дни. „Преценка е на вносителя на кой от двата срока ще заложи”, добави още тя.

Служебното правителството отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с ПМС 208/2016. На извънредното заседание бе посочено, че в сегашния си вид Наредбата на практика не функционира, тъй като не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите, освен това създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи.

Тогава служебният вътрешен министър Пламен Узунов заяви, че до 7 април трябва да бъде приета нова наредба, която да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ