Путин даде орден на обвинения в шпионаж у нас шеф на "Русофили"

Путин даде орден на обвинения в шпионаж у нас шеф на Русофили

Путин даде орден на обвинения в шпионаж у нас шеф на "Русофили"

Руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Сред наградените се оказва и задържаният по обвинение в шпионаж наскоро председател българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов, съобщава БТА.

Малинов явно лично присъства на церемонията по награждаването, въпреки, че има действаща забрана да напуска страната. По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал инспекторатът на ВСС да се заеме със съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития, съобщиха от прокуратурата.

В мотивите си Цацаров посочва, че това е станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, каквито са разпоредбите, а направо от съда.

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов бе задържан заедно със секретаря на огранизацията - бившият гл. редактор на в. "Дума" Юрий Борисов на 9-ти септември при акция на Специализираната прокуратура по обвинения в шпионаж.

Полученият от него орден "Дружба" днес, се присъжда "за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите" и е третото му руско държавно отличие. През 2017 г. Малинов бе награден от  премиера на Русия Дмитрий Медведев с държавната награда на Руската федерация “Медаль Пушкина”, както и с орден, посветен на 100-годишнината от Великата октомврийска революция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ