Путин: Минските споразумения отдавна не съществуват

Путин: Минските споразумения отдавна не съществуват

Путин: Минските споразумения отдавна не съществуват

Минските споразумения са били „мъртви“ много преди признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики от Русия. Така мисли президентът Владимир Путин, който снощи говори пред журналисти в Кремъл.

„Те бяха убити не от нас и не от представителите на тези републики, а от сегашните власти в Киев“, поясни държавният глава в отговор на журналистически въпрос. По думите му признаването на ДНР и ЛНР в понеделник е продиктувано от това, че Украйна публично заявила, че няма да спазва споразуменията от Минск, подписани през 2014 и 2015 година. „Това казаха публично висшите служители“, твърди Путин. Към подобно твърдение Москва се придържа от месеци – в началото на декември миналата година външният министър Сергей Лавров коментира, че Киев няма намерения да се придържа към Минските споразумения.

„Какво още има за чакане? Трябва ли да чакаме тази злоупотреба с хората да продължи, този геноцид над почти четирите милиона души, които живеят на тези територии? Непоносимо е за гледане“, допълни Путин. По думите му Минските споразумения „вече не съществуват“. „Защо да ги спазваме, ако сме признали независимостта на тези субекти“, попита той.

В отговор на друг въпрос той каза, че повтарял, че проблемът в Донбас трябва да се разреши с „мирни преговори и изпълнение на Минските споразумения“.

Доводите на президента бяха разкритикувани от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който проведе среща с украинския си колега Дмитро Кулеба във Вашингтон. „Пълната абдикация от ангажиментите на Русия по Минските споразумения е просто най-скорошната демонстрация на лицемерието ѝ, когато става дума за споразуменията, която тя твърди, че спазва“, каза Блинкън по време на брифинг.

Самият Кулеба твърди, че руският президент не само е „убил“ Минските споразумения, но е „атакувал световния ред“. „Светът трябва да отговори с цялата си икономическа мощ и да накаже Русия за престъпленията, които вече извърши и изпреварвайки престъпленията, които планира да извърши. Ударете руската икономика сега и я ударете силно“, призова той, приветствайки пакетите от санкции, наложени срещу Русия. Повече четете тук.

Във видео обръщение, публикувано днес по случай Деня на защитника на отечеството, Путин заяви, че интересите на страната не подлежат на договорки, но е отворен за диалог по „най-трудните проблеми“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ