Путин нареди плащанията за руски газ да са само в рубли

Путин нареди плащанията за руски газ да са само в рубли

Путин нареди плащанията за руски газ да са само в рубли

Руският президент Владимир Путин нареди държавната компания Газпром да започне да приема плащания по договорите с „неприятелски“ държави само в рубли в опит да стабилизира руската валута. Сред засегнатите е и България.

„Реших да приложа комплекс от мерки за преводи на плащания“, каза Путин по време на заседание на руското правителство днес.

По думите му договорите ще продължат да се изпълняват както досега. „Искам да подчертая отделно, че Русия, разбира се, ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, принципите на ценообразуване, фиксирани в договорите, сключени по-рано“, каза той, цитиран от ТАСС.

Путин допълни, че промените в газовите договори с неприятелски държави ще се отразят само на валутата на плащане, която ще бъде променена на руска рубла. Той нареди в съществуващите договори на Газпром да бъдат внесени изменения, за да се отговори на това изискване.

Според „Ройтерс“ към 27 януари 58% продажбите на природен газ на Газпром за европейски и други държави се уреждат в евро.

Сред засегнатите държави са тези от Европейския съюз, както и САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Норвегия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария и Украйна.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ