Путин: Руската икономика отново ще бъде част от световната

Путин: Руската икономика отново ще бъде част от световната

Руската икономика е поела по пътя на възстановяването, заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес.

Путин дава днес заключителната си годишна пресконференция и посочи, че се очаква руската икономика да се свие с 0,5, - 0,6 на сто през 2016 година, но неотдавнашната тенденция сочи "добра динамика", предаде АФП.

След рязък спад с 3,7 на сто на брутния вътрешен продукт през 2015 година заради силното поевтиняване на петрола и санкциите, наложени заради украинската криза, "тази година ще има лек спад (...) от 0,5 - 0,6 на сто", каза Путин пред стотици руски и чуждестранни журналисти.

Русия не се кани да се изолира икономически, нейната икономика ще бъде част от световната, допълни Путин на пресконференцията, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Ние не се каним да се изолираме, руската икономика, ако иска да се развива, а тя иска и ще се развива в посоката на високите технологии, трябва да бъде част от световната. Така и ще бъде", подчерта Путин.

Инфлацията тази година ще бъде значително под 6 на сто - около 5,5 на сто, допълни руският президент. Според него бюджетният дефицит ще преви леко 3,7 на сто, но това равнище е "абсолютно приемливо" заради редица фактори, сред които са и валутните резерви от малко над 385 милиарда долара, каза още руският държавен глава.

Влизането на чуждестранни инвеститори - швейцарската трейдингова компания Гленкор (Glencore) и на държавния фонд на Катар (Qatar Investment Autority) ще повиши качеството на управление на самата компания, допълни Путин. Преди време бе съобщено, че Роснефт и консорциум от катарския фонд и Гленкор, са подписали споразумение за продажбата на 19 на сто от акциите на Роснефт за 692 милиарда рубли (близо 10,5 милиарда евро според сегашния курс на рублата).

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
Във Флорида бе обявено извънредно положение заради приближаването на нова буря