Путин се надява Байдън да разведри руско-американските отношения

Путин се надява Байдън да разведри руско-американските отношения

Руският президент Владимир Путин каза на годишната си пресконференция днес, че се надява избраният за президент на САЩ Джо Байдън да помогне за решаването на някои от трудните проблеми в отношенията между Москва и Вашингтон, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Ние изхождаме от това, че новоизбраният президент на Съединените щати ще разбере какво се случва - той е човек с опит във вътрешната и външната политика, и разчитаме, че всички възникнали проблеми, или поне част от тях, ще намират решение при новата администрация", каза руският президент.

Отговаряйки на журналистически въпрос, той отново каза, че руски хакери не са се намесвали в американските президентски избори през 2016 година, за да помогнат за избирането на Доналд Тръмп.

"Защо руските хакери този път не помогнаха за преизбирането на Тръмп? - повтори Путин, цитиран от ТАСС, въпроса на журналиста. - Смятам, че това не е въпрос, а провокация. Руските хакери не са помагали за избирането на действащия президент на САЩ и не са се намесвали във вътрешните работи на тази велика държава."

Той изрази мнение, че Доналд Тръмп има голяма подкрепа в страната си и, доколкото в Москва разбират, той не смята да напуска политическия живот в САЩ, предаде БТА.

Путин също така заяви, че е сигурен, че ще има опити за намеса отвън в парламентарните избори във федерацията през 2021 година. Русия обаче се готви за това още отсега, заяви той, цитиран от ТАСС.

"Естествено ще правят опити да се месят, през цялото време правят така. И не само в нашите избори, на практика в цял свят", каза Путин. По думите му това е "глобална политика - както бази в цял свят, така и намеса в цял свят". "Знаем това и се готвим за това", увери руският лидер.

По думите му Русия ще може да даде ефективен отпор, само ако огромното мнозинство граждани на страната схванат, че това е намеса, че Русия трябва да се противопостави, че това е нещо недопустимо и че Русия трябва сама да определя съдбата си.

Затова нагласата на блогърите в интернет, нагласата на медиите да се защитават сами е нещо извънредно важно - това означава да браним своя суверенитет, добави Владимир Путин.

В т. нар. единен ден за гласуване, на 19 септември 2021 г., в Русия ще се състоят избори на различни равнища, включително за Държавна дума, уточнява агенцията

В началото на годишната си пресконференция Путин изтъкна, че не смята проявите от този вид за формални и им придава голямо значение.

Естествено имам огромен поток от информация за събитията в страната и тя идва при мен по различни канали, но няма нищо по-ценно от прякото общуване с хората у нас, с гражданите на Руската федерация. Няма нищо по-ценно от това да чуя мнението им за това как живеем, какво ни занимава и какво трябва да направим, за да живеем по-добре, посочи Путин.

Русия посрещна проблема с пандемията достойно и отчасти по-добре от други страни. В условията на пандемия руската медицина се показа по-ефективна, отколкото в други държави. Хората в Русия отново потвърдиха колко е важно сплотяването пред лицето на една заплаха, подчерта лидерът на федерацията.

Нивото на защита, осигурявано от руската ваксина срещу коронавируса, достига 97 на сто, припомни Владимир Путин, като каза, че това е една добра ваксина.

Путин сподели, че все още не се е ваксинирал, но добави, че ще го направи, когато това бъде възможно за неговата възрастова категория, предаде Франс прес. Президентът е на 68 години.

Той каза, че е уверен в необходимостта от всеобща ваксинация срещу вируса, допълва ТАСС.

Държавният глава изрази увереност, че сътрудничеството между фармакологичната компания AstraZeneca с Русия ще бъде добро. За това сътрудничество бе съобщено по-рано този месец. AstraZeneca също разработва ваксина срещу COVID-19.

Говорейки за пандемията, Путин призова да не се обсъжда въпросът за това кой е виновен за появата на коронавируса, а как да се окаже помощ на хората и страните да преодолеят пандемията.

Той също така обрисува в розови краски националаната икономика. Безработицата е нараснала с по-малко от 2 процентни пункта от 4,7 процента в началото на годината до 6,3 процента в момента, изтъкна Путин.

За тази година се очаква увеличение от 1,5 на сто на средната заплата в Русия с отчитане на инфлацията, добави държавният глава успокоявайки обществото, че страната се справя адекватно с кризата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ