Радев обеща безусловна подкрепа на Албания за членство в ЕС

Радев обеща безусловна подкрепа на Албания за членство в ЕС

Радев обеща безусловна подкрепа на Албания за членство в ЕС

България подкрепя започването на преговори с Албания за членството й в ЕС, без условия. България казва безусловно "да" за начало на преговорите. Това заяви президентът Румен Радев след срещата с албанския си колега Илир Мета, който е на двудневно посещение у нас. 

"България и Албания не са просто съюзници, ние сме партньори, приятели. Значим принос за това има и значителното българско малцинство в Република Албания. Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия регион като съюзници и партньори. Бъдеще, базирано на добросъседството и всеобхватното регионално сътрудничество. На следването на принципите и политиките на Европейския съюз и НАТО. Важна част от нашия диалог днес беше укрепването на сигурността в региона. Приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България", каза президентът Радев. Държавният глава, като той отчете като положителен фактът, че вече има директна самолетна връзка между София и Тирана.

Двамата лидери осъждат братоубийствената война между Русия и Украйна и призовават за независимо международно разследване на зверствата в Буча.

Радев и Мета са разгледали и стратегическият проект Коридор №8. "На лице е забавяне, но това, което започнахме - подписаният меморандум между България, Северна Македония и Албания за разглеждвието на този проект в единство е ключов. Кризата показа, че този проект е важен за сигурността", заяви Румен Радев.

Президентът на Албания Илир Мета сподели, че с това свое посещение у нас връща жеста на Радев за посещението му след тежкото земетресение. "Вашата подкрепа беше важна нас. София за всички албанци е скъп град. Тя е била дом на много наши възрожденци. От София те инспирираха и подготвиха независимостта на Албания", заяви Илир Мета. 

"Важно е да укрепим партньорството и сигурността си. Ние сме близо до България, както никога до сега и приветстваме всички усилия, които вашата страна прави като важен член на НАТО. Благодаря ви да подкрепата, която ни оказвате, за да започнем преговорите за членство в ЕС, както на Албания, така и за Северна Македония, това е полезен стратегически подход", добави президентът на Албания. 

Ден, след като стана ясно, че правителството на САЩ е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да укрепи сигурността на страната като член на НАТО, Радев заяви, че правителството ни трябва да вземе изключително тежко решение. "Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5.5 милиарда, дали можем да си го позволим сега, ако е на разсрочено плащане, колко точно е това време. Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурства с F-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която може да носи бойно дежурство само с 8 самолета", допълни президентът Радев.

Според него, ако правителството вземе решение бързо и в рамките на 2-3 месеца отговори и сключи договор, следващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат 2027-2028 г.

"Това вече означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. - и това е ако сключим договор сега. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатацията на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма", посочи Радев и допълни, че очаква правителството да разгледа всички възможни опции, да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО.

"Да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена", завърши Румен Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ