Радев обмисля експертна среща за мажоритарната изборна система

Радев обмисля експертна среща за мажоритарната изборна система

„Ако се тръгне към предсрочни парламентарни избори, ще инициирам среща с председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, с експерти по изборно законодателство и с инициаторите на референдума, за да обсъдим вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите действия.” Това заяви новият президент Румен Радев пред журналисти след церемонията, на която той и вицепрезидентът Илияна Йотова получиха удостоверение от ЦИК за избора им.

„Срещата ще се проведе, когато вече е ясно, че всички възможности за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент са изчерпани и е сигурно, че ще се проведат предсрочни парламентарни избори.”, поясни той и прогнозира, че най-вероятно ще се стигне до предсрочен вот за нов парламент.

Според него, в България няма политическа криза в момента, а „тече нормална конституционна процедура.” Изходите са два - или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни избори, заяви той в отговор на въпрос.

На въпрос дали той вече обмисля състава на свое служебно правителство, Радев отговори, че в момента това е ангажимент и „изключителна отговорност”на президента Росен Плевнелиев. "Разчитам на опита и професионализма на Плевнелиев да състави добро служебно правителство", коментира Радев

На церемонията по връчването на удостоверенията за избора на Румен Радев и Илиана Йотова присъстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на инициативния комитет излъчил президентската двойка Стефан Данаилов, вицепрезидентът Маргарита Попова, конституционни съдии и целият състав на ЦИК. Церемонията води председателят на парламента Цецка Цачева, която загуби балотажа на президентските избори от Радев. След като получиха удостоверенията си от председателя на ЦИК Ивелина Алексиева, присъстващите вдигнаха наздравица с шампанско.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ