Радев определи разпита на Петков като форма на институционално изнудване

Радев определи разпита на Петков като форма на институционално изнудване

Радев определи разпита на Петков като форма на институционално изнудване

Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков. Държавният глава присъства на официалното дипломиране на 579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицинския университет в София. 

"Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Аз очаквам правителството да бъде много по-открито в решенията и действията си", обясни Радев.

На въпрос каква оценка би дал за работата на правителството, държавният глава заяви, че е рано да се дава оценка. "Правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишното управление", посочи той.   

Румен Радев бе помолен да коментира и решението на Конституционния съд, който се произнесе за това, че правосъдният министър може да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор. 

"Удовлетворен съм от факта, че на практика Конституционният съд – и то решително, потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към Висшия съдебен съвет (ВСС) и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане на служебния министър като недопустим. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и в професионално качество. Аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение", каза президентът.

По темата за "Булгаргаз" той каза, че очаква да се изнесе пълната информация и цялото общество да бъде запознато с нея.

Президентът коментира и темата за "златните паспорти". Според него, това е порочна практика, която трябва да се преустанови. "От страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен. Нещо повече - г-жа Йотова инициира допълнителни проверки", подчерта той.

Румен Радев отговори и на въпрос за диалога със Скопие. "Българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи, съставляващи нацията на Република Северна Македония преди да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Това е моята категорична позиция - трябва да има ясни конституционни гаранции", каза Радев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ