Радев: Борисов да спечели вота и да внесе демократичните си ценности в Президентството

Радев: Борисов да спечели вота и да внесе демократичните си ценности в Президентството

„Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно за тези избори. Като човек на думите и обещанията, очаквам да ги спази“. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на въпрос защо е призовал лидера на ГЕРБ да се кандидатира за предстоящите избори.

В Пловдив Радев участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество.

„Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство – ами нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция“, призова Радев.

По отношение на високите цени на тока за бизнеса той обвини тежкото наследство и поздрави служебното правителство за действията, с които успя да овладее цените.

„От години енергетиката е оплетена в схеми. Либерализираха цената за бизнеса чрез Българската независима енергийно борса без ясни правила и механизми, които да защитават бизнеса. В момента какво се получава – облагодетелстват се търговците, страда бизнеса“, коментира държавният глава.

„Искам да поздравя още веднъж служебното правителство за това, което направи – енергично овладя цените. Трета поредна седмица сме с най-ниска цена в Европа заедно с Полша. Ще се преразгледат правилата за работа на българската независима енергийна борса.  Очаквам КЕВР да санкционира всички, които спекулират на тази борса. Пропорцията е 80 срещу 20% на договори, които са за деня и ден напред, спрямо дългосрочните договори. Прави се всичко възможно тази цена на тока да бъде задържана, намалена“, коментира той.

Той определи казуса със заседналия край Камен бряг турски кораб „Вера су“ като „картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване“.

„Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и с абсолютно неясен резултат. Ето това е, което виждаме в момента. Никакви процедури по отношение на морското спасяване, абсолютно разкапана техника, никаква организация“, заяви Радев.

Той поздрави хората, които работят по случая и по обезопасяването на кораба.

„Вие представяте ли си какво щеше да стане, какво би могло да стане, ако десетки тонове гориво се излеят от този кораб. Това са непоправими щети“, каза Радев.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ