Радев: По-лошото от липсата на доверие в парламента, е липсата на достойнство

Радев: По-лошото от липсата на доверие в парламента, е липсата на достойнство

В дълбоката институционална криза Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност за гражданския мир и бъдещето на България. С тези думи държавният глава Румен Радев започна обръщението си към народа и Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента. Той използва за втори път от началото на своя мандат конституционното си правомощие за такова обръщение към народа и народните представители. Преди старта на обръщението на президента депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала. "Напускането на залата е показателно защо хората са навън. Бягството няма да ви спаси от позора. Това доказва, че истинският парламент е пред сградата", каза Радев, когато в залата се чуха викове: "Оставка". Според него, напускането на депутатите от залата е показателно за липсата на диалог. 

"Оставките са неизбежни, а по-лошото от липсата на доверие в парламента, е липсата на достойнство", каза президентът Румен Радев. Според него хората са излезли от хипнозата и са преодолели страха.

"Призовах парламента като централен орган на държавната власт към действия за постигане на важни за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, както гаснат едно след друго българските села", каза още той.

Държавният глава посочи, че парламентът е загубил доверие. "Има и нещо по-разочароващи от загубата на доверие и то е загубата на достойнство. Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя. Очакваме българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя. Да не подменя обществения дневен ред. Да не скверни парламентаризма с предложението за нова Конституция и ВНС, които имат за цел единствено спасяване на днешното правителство. Това само продължава агонията и подклажна гнева на хората. Не липсата на нова Конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението", каза още Радев. Той посочи, че сред причините са разрушаването на устоите на държавността и корупцията. 

Държавният глава разкритикува и евентуалната идея за експертен кабинет. 

"Няма друг път за излизане от блокажа на държавата, освен нормалния политически акт на оставката. Ако не искате да чуете мен, то трябва да учете вашите избиратели. Политическите въпроси се решават с политически средства. Когато доверието е окончателно загубено, то е ясно какви са средствата – оставка, разбира се. Аз съм съгласен, трябва да има дебати и за промени в Конституцията и за превръщане на държавата ни в страна с върховенство на правото", каза още Радев.

Според него бъдещите решения трябва да се вземат от следващ парламент и правителство с необходимия кредит на доверие. Той отчете, че протестиращите са доказателство, че в България се е родило силно гражданско общество.

Държавният глава се обърна към протестиращите и полицията и ги призова за недопускане на насилие. „Не можем да си позволим в този критичен момент справедливите искания на хората да бъдат опорочени. В този исторически момент следва българският парламент да бъде на висотата на обществените очаквания и да предотврати въвличането на страната в хаос, безредици и безпътица", каза Радев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ