Радев призова за срокове и в решаването на политическите въпроси между България и Северна Македония

Радев призова за срокове и в решаването на политическите въпроси между България и Северна Македония

Радев призова за срокове и в решаването на политическите въпроси между България и Северна Македония

Много съм доволен от тази динамика, която наблюдавам в работата на двете правителства - наистина впечатляваща, в кратки срокове, с голям размах, в редица важни области. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Република Северна Македония /РСМ/ Димитър Ковачевски и част от водената от него правителствена делегация, която е на официално посещение у нас.

"Очаквам новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по останалите нерешени политически въпроси, които възпрепятстват отварянето на вратата за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са изключително важни за сигурността, просперитета на целия регион", посочи Редев при срещата си с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас.

Той изтъкна, че следи с внимание дебата в Северна Македония, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в Конституцията на РСМ. "Вписването на тези македонски българи в Конституцията, гарантирането на тяхното равноправие редом с другите части от народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство в ЕС", посочи Радев. 

Българският президент призова за откровен, искрен диалог, политическа воля и мъдрост. "Ако това го покажем и двете страни, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС", подчерта държавният глава.

Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете страни.

По-рано премиерът на Република Северна Македония, заедно с българския си колега Кирил Петков и правителствата на двете страни проведоха съвместно заседания в резиденция "Бояна". След него бяха подписани три официални меморандума: първият - за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието, вторият - за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие и третият - за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия. 

"Тези меморандуми имат основна цел - икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал", подчерта премиерът Кирил Петков. 

Междувременно, от партия "Възраждане" изразиха в позиция до медиите, че към Република Северна Македония трябва да се подхожда с методите на твърдата дипломация. Според партията, премиерът Кирил Петков не е добре подготвен по въпроса за отношенията между България с РСМ. "Срещу себе си българският екип има хора, които са израснали като политически елит с дългогодишно обучение в антибългаризъм, тъй като създадената през 1943 г. македонска нация и по-късно възникналата през 1991 г. независима македонска държава имат своя генезис само на основата на отричането на всичко българско, от което произлизат", посочват от "Възраждане". 

По-късно през деня регионалният министър Гроздан Караджов и македонските му колеги – министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски, се договориха за ускоряване на работата по новия граничен пункт, който ще бъде изграден между двете страни.

ГКПП "Клепало" ще бъде изграден между Струмяни и Берово и ще осигури още една връзка между двете страни и ще помогне за развитието на икономическото сътрудничество и на туризма. Строителството му ще се финансира с 10,3 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония в периода 2021-2027 г. До края на февруари се очаква да бъде проведено първото официално заседание на Смесена експертна комисия за определяне на параметрите му.

Министрите обсъдиха и друг ключов проект – завършването на Общоевропейския транспортен коридор № 8 „Дурас – Тирана – Кафтан/Kaфaсан – Скопие – Деве баир – ГКПП „Гюешево" – София – Пловдив – Бургас – Варна". Той осъществява връзката между Адриатическо море и страните от Черноморския регион, Русия и Централна Азия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ