Радев: Щамът "Делта +" идва при нас, разпространява се изключително бързо

Радев: Щамът Делта + идва при нас, разпространява се изключително бързо

Радев: Щамът "Делта +" идва при нас, разпространява се изключително бързо

Изходът от ситуацията да се движим от локдаун до локдаун е ваксинацията. За момента няма друга, по-надеждна защита при борбата с вируса. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес Центъра за спешна медицинска помощ в София. 

"Този щам, който идва при нас – "Делта +", се разпространява изключително бързо. Заразността е хиляди пъти по-голяма. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам към всички да сме отговорни и съзнателни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие", добави президентът.

По думите му, здравното мистерството и държавните институции се опитват да избегнат локдаун, който е с огромни щети за социалния, икономическия, културния живот. Радев призовава всички да са отговорни и съзнателни, като отбеляза, че само със спазване на мерките можем да преодолеем това препятствие. Той изрази благодарност и подкрепа към всичките екипи на Спешна помощ за всеотдайната им работа – изключително важна служба в България, не само в пандемията.

"България е първа по смъртност, така нареченият "златен шанс" го дават именно тези хора. Има много още какво да се направи, държавата им дължи много, заслужават по-добри условия на труд, и разбира се, по-добро заплащане. Видях кол центъра, който координира тази дейност. На едно огромно табло са показани всички свободни легла. За съжаление, там, където беше брой интензивни легла свети в червено. Проблемът не е в координацията, хората тук я правят, а в изчерпване на леглата в реанимацията. Това е сериозна червена лампа за всички", посочи държавният глава. 

Радев коментира и предизвикателствата пред изборите през ноември. "Преди дни имахме най-свирепите хакерски атаки срещу България изобщо. Пандемичната обстановка се усложнява. Има проблеми все още изборите зад граница, за обработката на техните протоколи. Затова всички институции трябва да са ангажирани с това, за да може изборите така да протекат, че хората да не се отказват да гласуват, че са взети всички мерки и техният глас ще бъде защитен от външни намеси", заяви президентът.

Държавният глава изрази готовност отново да покани ЦИК на среща, каквато вече беше отказана. "Президентската институция винаги се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес", коментира Радев.

Той поздрави и екипите, които са работили по освобождаването на заседналия кораб Vera Su край Камен бряг. "Това е картина на порочния управленския модел, при който България заседна в корупция и застой. Тези хора направиха от една липсваща, абсолютно разкапана система за морско спасяване, напълно скапана техника, да създадат организация, да стегнат техниката, да се мобилизират и да освободят вредния товар и да предотвратяват екокатастрофа. Поздравявам всички хора, които работиха денонощно при едно изключително тежко наследство и крайно неблагоприятни метеорологични условия, за да спасят нашето Черноморие от екологична катастрофа. Тази вечер корабът Vera Su най-сетне беше освободен и вече е на варненското пристанище", посочи президентът Радев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ