Радев ще предложи промени в Конституцията, но на следващ парламент

Радев ще предложи промени в Конституцията, но на следващ парламент

Президентът Румен Радев не вижда основания в момента да обяви свои предложения за промени в Конституцията и затова, ще ги внесе след съставянето на нов парламент, тъй като сме стигнали друг етап на обществено развитие поради протестите и пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Това заяви самият той в отговор на журналистически въпрос след посещението си в Института по молекулярна биология към БАН, предаде БТА. Радев обаче уточни, че ще внесе предложенията си, когато българският парламент придобие отново легитимност - след избори - и може адекватно да разгледа промени в конституцията.  Най-голямата партия, с най-голям финансов, човешки и административен ресурс "внесе недоносче, подигравка към правото в България", отбеляза Радев в коментар за необходимостта конституционните промени да бъдат обсъждани първо с партиите и допълни, че той е избрал друг подход. Аз избрах другия път - първо, разговори с академичната общност за идентифициране на проблемите, разговор с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции и на следващ етап - разговори с партии. Стигнахме друг етап на обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията, ще ги внеса когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори”, заяви президентът. Държавният глава отклони въпроса дали ще се кандидатира за втори мандат с думите, че "има много време и всеки ден е важен". 

Президентът обаче заяви, че България вече е в криза - политическа, социална, икономическа, здравна, но най-голямата криза е управленската. "Тази управленска криза на едно управление ,което е изчерпано откъм доверие и капацитет, което ежедневно ни тласка към безпътицата, управление благодарение, на което България пропада и става негативен герой в световното медийно пространство и губи легитимност във всички международни институции, на това трябва да се сложи по-скоро край", каза Радев.

Той отново повтори тезата си, че "краят" на тази криза е с незабавни, честни, прозрачни избори, "дебат за почтеност в политиката и за нов обществен договор, който не само да върне доверието в хората, но да изгради ясни механизми за прозрачно, отчетно и отговорно управление."
На въпрос за отхвърлянето на ветата му от депутатите Румен Радев коментира, че това показва липсата на диалог, но не от негова страна, а от парламента. Президентът посочи, че внася достатъчно ясни, подробни, аргументирани мотиви за вето, а от парламентарната трибуна се заявява, че те даже няма да се разглеждат, а ще се отхвърли ветото.

Попитан за причината за напускането на началника на кабинета му Калоян Методиев, президентът Радев каза, че вече е коментирал неговото освобождаване и няма какво повече да каже. Радев допълни, че "политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да си позволим точно в този момент да го разпиляваме с каквито и да е кадрови въпроси". На въпрос дали са имали различия с Методиев по конституционните промени, президентът Радев каза, че няма как да има различия и всеки един в президентството спомага за реализацията на неговата политика.
В отговор на въпрос за отношенията си с лидера на БСП, президентът коментира ,че никога не е снемал своята подкрепа от Корнелия Нинова и продължава да я подкрепя в усилията й да превърне БСП в силна опозиция.Радев посочи още, че без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява. Румен Радев каза още , че неговите критики са към тези, които управляват и когато управляват неефективно и разпиляват ресурсите не в интерес на народа, винаги ще критикува. Когато БСП вземе властта, той ще критикува там където вижда, че нещата не се вършат какво трябва, допълни Радев. Попитан дали е започнал да симпатизира на опозицията в БСП Румен Радев каза, че не се меси в делата на никоя партия, но и не допуска никой да се меси в неговите дела.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ