Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност през януари

Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност през януари

В първата половина на януари президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради въпроса с Република Северна Македония. Това съобщи държавният глава пред медиите веднага след официалната церемония, на която Централната избирателна комисия (ЦИК) връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България от проиведените на 14 и 21 ноември избори. Те бяха връчени от председателя на ЦИК Камелия Нейкова. Тържествената церемония се проведе във фоайето на сградата на Народното събрание. 

"Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се направи така, че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония. Това обаче трябва да се случи при зачитане и спазване на българския национален интерес. Много важно е да се разбере, че отстояването на правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, в политическия, в културния, в икономическия живот на страната, е въпрос от изключителна важност и за България. Неведнъж съм зовял прекратяването на езика на омразата, създаването на всички онези предпоставки за по-голяма свързаност между нашите страни", отбеляза Румен Радев.  

"Изборите са фундаментът на демокрацията. От начинът на тяхното организиране и провеждане зависи легитимността на институциите и способността ни като общество да градим сами и отстояваме нашето бъдеще. През тази година се проведоха четири последователни избори. Нещо повече - за първи път в нашата история в една дата проведохме избори и за парламент и за президент и вицепрезидент. Това само по себе си беше истинско изпитание както за избирателите, така и за ЦИК, като орган, който организира изборния процес, така и за цялата изборна администрация. Имаше и ред други предизвикателства. За първи път се въведе всеобхватно машинно гласуване и в страната, и в чужбина. Трябваше изборната администрация да се справя с епидемичната обстановка. Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за създаване на условия за развитието ни като свободна, демократична, просперираща европейска страна", каза Румен Радев след получаването на удостоверението от ЦИК.

На излизане от сградата президентът коментира и цената на електрическата енергия. "Корупцията и беззаконието да бъдат наказвани. Нуждаем се и от конституционни и от законови промени. Цените са огромен проблем в целия ЕС. Трябва да се вземат мерки, за да се облекчи положението. Това трябва да става в рамките на закона. Нуждаем се от експертен анализ. Трябва да стане ясно има ли спекула на евпопейските енергийни борси, има ли прозрачност на търговията с емисиите. Потребителите не трябва да поемат цената на проблемите, генерирани с години в енергийната система. Но не трябва да се допуска след края на мораториума, той да създаде големи други проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят", поясни президентът.

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ