Радев: Трябва да имаме силни военноморски сили

Радев: Трябва да имаме силни военноморски сили

За България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.

По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация, предаде БТА. Той обясни, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи, но и да се разходва разумно.

Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства, а тук се пресичат нарастващи геополитически интереси, добави Радев.

Президентът засегна темата и с новия изтребител. „Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МИГ-29. По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител”, заяви държавният глава, цитиран от „Фокус”.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МИГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МИГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет”, коментира още президентът.

Той допълни, че са направени много анализи по въпроса. „Първо, трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МИГ-29”, каза Румен Радев.

Тази сутрин президентът проведе среща с командния и личния състав на военните формирования в Бургас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ