Радев с идея да се купят втора ръка F-16 на лизинг

Радев с идея да се купят втора ръка F-16 на лизинг

Радев с идея да се купят втора ръка F-16 на лизинг

Извънредната среща на върха на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. "Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата войнаНикога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО.", заяви президентът Румен Радев, който представяше България на провелата се днес среща на върха на НАТО в Брюксел. Участие в нея взе и пристигналият специално за форума американски президент Джо Байдън. Той беше посрещнат лично от генералния секретар на Алианса, но отказа да говори пред репортери преди началото на срещата.

[[{"fid":"391082","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":398,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Премиерът на Япония Фумио Кишида, президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц водят оживен разговор в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо преди обща снимка на лидерите на Г-7 по време на днешната среща на върха на НАТО в Брюксел. Източник: Getty Images

"Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война", допълни Радев.

На срещата са били очертали и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид.  

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети, каза още Радев и обясни, че това би означавало "нови способности и по-голяма оператива съвместимост". 

"Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отрбанителен потенциал на Алианса. Трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърция и Румъния за изграждане с финансовите механизми на НАТО на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво", посочи Румен Радев. 

Той потвърди появилите се по-рано информации, че премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България. Припомняме, че днес Съюзниците от НАТО се съгласиха с разполагането на 4 батальонни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. 

"Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Днес Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота в състав от около 150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви своята готовност Италия да допринесе. България, знаете, че е отворена за участие на нашите съюзници", подчерта държавният глава. 

Българският президент коментира също така, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна. "В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП", допълни Радев. 

Държавният глава каза, че се очаква и по-силно сътрудничество на страната ни с членките на НАТО.

"Очаквам по-силно индустриално сътрудничество. Когато ние закупуваме военно оборудване отвън, да има по-голямо обратно взаимодействие с нас, с нашата научна общност, с нашата индустрия. Важно е да имаме съвместна разработка на новите оръжейни системи, да имаме съвместно производство. Така тази към момента все още увеличаваща се технологична и икономическа пропаст между нас да може да се запълва по-бързо. Няма различия. Има трезва оценка - държим да не допуснем ескалация по никакъв начин ексалация на конфликта извън територията на воюващите държави. Категорично е подчертана намесата на НАТО по чл. 5 за защитата на всяка страна-членка. Не трябва да допускаме НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война", каза Радев. 

"България има недостиг на въоръжение на армията", заяви президентът и каза, че по време на срещата с лидерите на НАТО е призовал за защитно оборудване и на цивилното население, особено там където има наше българско общество".

Държавният глава взе отношение и за изказването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, каза категорично заяви, че "никой посланик не може да си присвоява правото да говори от името на българския народ". 

"Важен въпрос пред нас, по който трябва да вземем решение, е състоянието на нашата изтребителна авиация и нашите ангажименти като страна и член на НАТО към интегрираната система за противовъздушна и ракетна отбрана на НАТО. Това е наш ангажимент , който ние не трябва да абдикираме", каза още Румен Радев. Той каза, че е поставил този въпрос на Министерския съвет и на Министерството на отбраната, които трябва да разгледат всички възможни варианти за поддръжка на самолетите ни, като "Русия отпада като опция", каза още държавния глава и допълни, че България се нуждае от устойчиво решение.

Другата седмица се надявам да има договорена група, която да изследва възможностите на полската индустрия и полските военновъздушни сили, но това е временно решение, а ние се нуждаем от устойчиво решение, посочи още българския президент. "Фактът, че ще имаме евентуално оперативна готова ескадрила на Ф-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за ПВО на НАТО около 2030 година, означава, че ние трябва да запълним тази празнота, за да не загубим най-важното - летци, техници и авиационни специалисти. Ако ние ги загубим, това означава, че връщане няма. Това означава, че ние сме компрометирали и проектът Ф-16", добави той. 

Затова Радев е поставил въпроса пред американският президент Джо Байдън - ако не може да се ускори доставката на закупените от нас Ф16, да се мисли за втора ръка Ф16 на лизинг, който да запълни празнотата. В случай, че не се намери решение по тази линия, Радев заяви, че е говорил и с лидерите на Нидерландия, Франция и Италия за за обучение за Ф-16 на лизинг или осигуряване на европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Президентът заяви, че очаква сериозна ангажираност по този въпрос на Кирил Петков и на военния министър и бързо намиране на решение по този въпрос. 

България е изложила пред НАТО своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво, посочи още президентът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ