Радев връчва утре на "Има такъв народ" мандата за правителство

Радев връчва утре на Има такъв народ мандата за правителство

Утре, 28 април, от 9 часа, президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание "Има такъв народ". Това съобщиха от президентството. Съдбата на втория опит за съставяне на кабинет беше предопределена още вчера от лидера на партията Слави Трифонов, който обяви с пост във фейсбук, че формално определя световната шампионка по шах Антоанета Стефанова за премиер, който да изпълни ритуала по връчването на мандата в президенството и след това да го върне "на секундата. Веднага."

На 20 април Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС - най-голямата парламентарна група. В петък, 23 април, коалицията ГЕРБ-СДС върна мандата на президента, след като не успя да проведе преговори с останалите партии. В началото от коалицията обявиха, че са готови да водят разговори с "Демократична България" и "Има такъв народ", защото били идеологически най-близки до тях, но и от двете места получиха отказ за консултации.  

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая коалицията ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е партията "Има такъв народ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.  

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ