Размяна на остри реплики между Скопие и София

Размяна на остри реплики между Скопие и София

Размяна на остри реплики между Скопие и София

Напрежение се надигна между София и Скопие заради изказване на българския министър на отбраната Красимир Каракачанов, в което той предупреждава, че България ще попречи на Македония да влезе в НАТО и Европейския съюз, ако нашата съседка не признае общата ни история до 1944 година, предава bTV.

Повод за това изказване бе реч на македонския премиер Зоран Заев пред парламента в Скопие, че договорът с Гърция дава идентификация за наличието на македонски език.

"Като лидер на ВМРО и вицепремиер по националната сигурност категорично се противопоставям на това твърдение. Прочитът на един междудържавен договор може да е само и единствено на основата на правата и задълженията, които той поражда. В случая документът не поражда приписваните изкуствено от Заев права, а именно македонският език, който е непризнат от никого като официален език, да бъде считан за законен такъв на територията на цялата Северна Македония", заяви Каракачанов и допълни: "Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България. Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация".

Лидерът на ВМРО  критикува и работата на македонските представители в двустранната Комисия по историческите въпроси. Според вицепремиера те опитвали да налагат позиции, които са далече от историческата истина. Той определя като най-голямо нахалство посегателството към притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки, Цар Самуил и Братя Миладинови, към които имало претенции за историческа принадлежност. 

"Ако дори един исторически факт бъде подменен, ще поискам държавата да не подкрепи приемане на Македония в НАТО и Евросъюза", допълни Каракачанов, цитиран от Нова телевизия.

Заплашителният тон на това изказване не остана незабелязан от Скопие и в отговор Македония остро реагира, заявявайки, че сключеното споразумение за приятелство предполага взаимно разбиране, уважение и загриженост за интересите на съседа.

"Изявлението на Красимир Каракачанов е отлична възможност за контра отговор и създаване на отрицателни нагласи, които ще ни отдалечат едни от други и ще създадат враждебност вместо приятелство", се казва в изявление на македонското външно министерство. „Подписахме споразумение за приятелство и ще изграждаме приятелство, но това предполага взаимно разбиране, уважение и загриженост за интересите на съседа. Република Македония и занапред ще продължи своята активна, конструктивна и добросъседска политика в духа на подписания договор с България и на европейските ценности, по които се водят двете страни”, се казва още в декларацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ