Разочарование за Меркел на изборите в Хесен

Разочарование за Меркел на изборите в Хесен

Християндемократическият съюз на Ангела Меркел и коалиционните й партньори от Християнсоциалния съюз понесоха ново разочарование на ключовите регионални избори в Хесен. Това прави още по-несигурно оцеляването на правителството на канцлерката.

Според сондажите на обществената телевизия ARD и на ZDF християндемократите печелят регионалните избори с 27-28% от гласовете, но този резултат е с десетина процента по-нисък в сравнение с предишните избори през 2013 г. Социалдемократите (ГСДП) получава около 20% - при 30,7% преди 5 години.

В същото време крайнодясната Алтернатива за Германия утрои резултата си в Хесен (около 12%) и за пръв път ще влезе в регионалния парламент.

Зелените, чиято листа бе оглавена от кандидат от арабски произход, удвояват резултата си и с 20% и запазват добри позиции в местното правителство в коалиция с консерваторите.

Двойното наказание за партиите от широката коалиция във федералното управление е лоша новина за канцлерката Меркел на фона на вече отслабените й позиции. Особено след слабите резултати на изборите в Бавария преди две седмици, където загуби абсолютното си мнозинство, отбелязва агенция Франс прес.

Новата ситуация може да засили дебатите в ХДС за бъдещето на Меркел, която изглежда изморена след 13 години на власт. Нейната популярност постоянно намалява след решението да отвори границите за над 1 млн. търсещи убежище през 2015 и 2016 г., докато крайната десница набира скорост, възползвайки се от обществените страхове от мигрантите.

ГСДП още снощи заплаши да напусне нестабилната управляваща коалиция, ако не получи в най-скоро време гаранции от нея. "Състоянието, в което се намира правителството, е неприемливо", заяви партийната лидерка Андреа Налес, цитирана от Франс прес. Споровете в коалицията не стихват, особено по въпроса за имиграционната политика. . Според Налес именно това "в много голяма степен е допринесло" за загубите, които ГСДП понесе на регионалните избори в Хесен. Тя поиска "пътен лист" с мерките на правителството трябва да вземе до септември 2019 г., за да се подобри всекидневието на германците.

Анегрет Крамп-Каренбауер - генералният секретар на ХДС, която е сред близките на Меркел, коментира, че резултатът е "много болезнен", но все пак партията й е начело на вчерашните избори.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ