"Има такъв народ" е лидер при вота в чужбина

Има такъв народ е лидер при вота в чужбина

"Има такъв народ" е лидер при вота в чужбина

От вота в чужбина най-голяма е подкрепата за "Има такъв народ" (29.83%) и "Демократична България" (16,81%), следвани от ДПС (14,66%). Това става ясно от данните, публикувани на сайта на ЦИК, при обработени 86.88% СИК протоколи. Коалицията ГЕРБ-СДС събира 8.73%, "Възраждане" 7.21%, БСП 6,58%, БНО 5,28%, "Изправи се! Мутри вън!" е с 4,27%, а ВМРО едва 1.59%.  Данните са актуални към 07:30 часа днес. 

В САЩ изборният ден в най-западните щати приключи рано тази сутрин българско време. В района на Маями са гласували около 329 души, в района на Сейнт Питърсбърг са гласували около 350, в района на Джаксънвил избирателната активност е същата, сочат данни от СИК, публикувани от Нова телевизия. 

Българи от Сан Антонио, където няма избирателна секция, са се оплакали, че трябва да пътуват около 4 часа, за да дадат своя вот. Те са останали недоволни от факта, че не могат да дадат своя вот. Наши сънародници в Нейпълс също не са успели да гласуват, тъй като им е отказано откриване на избирателна секция. Подобен проблем има и в редица други градове в Щатите. 

"Очаква се избирателната активност на българите в Щатите да е рекордна. Само в Чикаго са гласували над 3000 души в 5 секции. На изборите през 2017 г. в града са гласували малко над 1700 души", коментира за bTV Ясен Дараков от Чикаго. По думите му, хората са чакали между 30 минути и един час. По предварителни данни двете водещи политически сили са "Има такъв народ" и "Демократична България". 

4707 българи гласуваха вчера във Франция. Това е с 1000 повече от гласувалите на предишните парламентарни избори, коментира за bTV Десислава Минчева. Според информация от късно снощи на наблюдателите в различните секции, която все още не е официална, в градовете Париж, Нант и Гренобъл печели "Демократична България". В градовете Марсилия, Лион и Лил пък печели "Има такъв народ".

Все още не са приети всички протоколи от Бурса в ЦИК и членовете на избирателната комисия, която се намира в консулството, продължават да чакат вече 24 часа в една от секциите. Председателят на секционната комисия Танер Чауш обясни за bTV, че такова забавяне има за първи път. "Само от една секция в Бурса документите са приети и обработени", каза той. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ