Росица Матева: Надявам се да не бъде атакуван резултатът от машинния вот

Росица Матева: Надявам се да не бъде атакуван резултатът от машинния вот

Росица Матева: Надявам се да не бъде атакуван резултатът от машинния вот

Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя и колегата й Цветозар Томов гласуваха "против" 100-процентовото преброяване на контролните разписки. 

"Моето мнение е, че контролно преброяване на разписките трябва да се извърши от ЦИК, а не от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. След решението на ВАС, се надявам да не се използва резултатът от това преброяване, за да бъде атакуван резултатът от машините. ВАС е категоричен, че контролното преброяване е само информативно и не може да се отрази на изборния резултат. Резултатът от гласуването с машини се установява чрез разпечатване на протокола от машината и извличане на данните от записващото устройство – флаш паметта“, посочи Матева.

Тя добави, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата. 

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина. Зад граница вече са изпратени 416 машини, с които ще се гласува в 206 секции.
В 9399 секции у нас ще се гласува машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.  

"Всички тези машини са собственост на държавата. Те са сертифицирани и са се намирали в склада, който се охранява от Жандармерията. Държавна собственост са общо 12 837, така че имаме и резерв. От тях ще заделим машини, ако има нов избор за президент и вицепрезидент, които ще заминат извън страната, за да бъде по-бърз процесът", каза още Матева.

Зам.-председателят на ЦИК заяви, че няма как сертифицираните за вота машини да се смесят с допълнителните на "Сиела Норма". Тя обясни, че пристигналите нови машини за фирмата не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнали на "Сиела Норма" на 22 ноември.
Останалите машини, намерени в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, вече са преместени и се охраняват от МВР, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК. 

"След като бъде инсталирана една машина, тя се заключва и за да бъде инсталиран нов софтуер, е необходим този ключ, който се съхранява в ЦИК. След това в машините се поставят флаш паметите. В СИК машините пристигат с пломбирано това отделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването й. Вечерта, след като приключат изборите и се разпечата протоколът от машината, се отваря отделението с флаш паметите и те ще бъдат разделени. Едната ще дойде в ЦИК, а другата – в „Информационно обслужване“ и ще сравним резултатите от двете памети", обясни Матева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ