Румен Радев: На този балотаж ще се сблъскаме с картела на статуквото

Румен Радев: На този балотаж ще се сблъскаме с картела на статуквото

На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото. Това заяви Румен Радев след обявяването на предварителните резултати от президентските избори, предаде БНТ.

Според данните на "Галъп" Румен Радев и Илияна Йотова събират 49,4% от вота на първи тур, докато тези на "Алфа Рисърч" му дават подкрепа от 49,1%. Резултатите не са окончателни, но дори и водещата кандидат-президентска двойка да премине 50% при 100% преброяване на бюлетините в следващите дни избирателна активност далеч под 50% е втората причина, поради която следващата неделя ще има втори тур на президентските избори.

„Ясно е, че ще има балотаж, но резултатът дава оптимизъм. Ще е грешка да мислим, че изборите са предрешени. Единственият начин да победим огромните ресурси на картела на статуквото е да бъдем мобилизирани. Нямайте съмнения, че мобилизацията на партиите на статуквото ще бъде пълна“, каза още Радев.

По думите му изборите са показали решимостта на обществото да скъса с корупцията, беззаконието и авторитаризма, с опитите за мимикрия и манипулация с цел да се разколебаят хората да гласуват.

Радев каза, че на втория тур ще разчита на политическите сили, които са били с него и Илияна Йотова по време на тази кампания, както и на  всички българи, които искат България да бъде модерна европейска страна.

„Пред партиите, които влизат в следващия парламент, стои императивната задача да съставят правителство. То трябва да е реформаторско, антикорупционно и социално. То трябва да е подкрепено от ясно изразено мнозинство, което да не оставя съмнения за непочтени зависимости“, каза Радев.

„Съставянето на правителство няма да бъде лесно, но силно се надявам, че партиите са извлекли уроци от неуспехите си в двата предишни избора. Вече няма къде да се отстъпва. Въпросът е за цената – дали ще имаме правителство на всяка цена или правителство, обединено от някакви принципи“, добави той.

Радев посочи, че ще го видим на дебат с кандидата за „Дондуков” 2 Анастас Герджиков.

Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова също благодари за подкрепата и доверието на всички гласували за тях.

„Освен на доверието, разчитаме на тези уроци, на естествените страхове на хората, на гнева им и на съмненията, които имат. Ще продължим нашата битка за разрушаване на една система, която не даде отговор на техните въпроси и на техните проблеми през последното десетилетие“, заяви Йотова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ