Румен Радев: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно

Румен Радев: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно

„Искам да бъда много правилно разбран. Върху Българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази Конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност“. Това подчерта президентът Румен Радев на срещата с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност за необходимостта от промени в Конституцията

Поводът за срещата беше решението на президента Радев да се инициира обществен дебат за конституционния модел на българската прокуратура в съдебната власт.

„По-добре от мен знаете, от петте поправки в Конституцията четири са в Глава „Съдебна власт“. За да се събираме пак днес, хубаво е да има един анализ, доколко ефективно с тези поправки днес функционира съдебната власт. Искам да разширим този дебат, да включим тук и правата на гражданите – как можем да ги засилим, как можем да засилим тяхното участие, контрола върху управлението, върху обществените процеси“, каза още Румен Радев.

„За мен това е фундаментален въпрос. От него зависи дали България ще се развива като модерна демократична европейска държава, дали ще гарантираме истинско върховенство на закона, истинско разделение на властите и истински права на българските граждани за тяхното достойно бъдеще“, каза още президентът Радев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ