Румъния: Левите се връщат на власт година след свалянето им

Румъния: Левите се връщат на власт година след свалянето им

Румъния: Левите се връщат на власт година след свалянето им

Година след като бяха изхвърлени от властта с улични протести, румънските социалдемократи спечелиха смазваща победа на парламентарните избори в неделя, съобщават информационните агенции.

Според предварителните резултати от преброяването на 99% от гласовете левите печелят 45,9% и 132 места в парламента, пише кореспондентът на „Монд“ в Букурещ.

Заедно със съюзниците си от либералната АЛДЕ, социалдемократите лесно се получат абсолютно мнозинство в камарата на депутатите.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгнеа се подготвя да е следващият премиер на страната. Партията му, наследник на бившата комунистическа партия,  доминира под различни форми политическия пейзаж в Румъния след 1989 г.

Драгнеа обаче беше осъден на 2 години условно за изборни измами през пролетта и според румънския закон не може да стане министър. Въпреки че той нарича присъдата „съдебна грешка“, президентът Клаус Йоханис заяви, че отказва да номинира осъден за премиерския пост.

„Отказвам да повярвам, че президентът не разбира какво се случи днес (вчера, б.ред.)“, коментира Драгнеа.

На фона на много слабата изборна активност – 39%, социалистите разчитаха на традиционния си електорат – възрастното население в селските райони, които винаги се мобилизират на избори.

Левите спечелиха с обещания за голямо повишение на заплатите и пенсиите.

Сегашният премиер Дачиан Чолош е големият губещ на изборите. Бившият европейски комисар влезе във властта през ноември миналата година след оставката на Виктор Понта заради пожара в букурещки нощен клуб, последван от корупционен скандал.

„В краткосрочен план популистките обещания са по-печеливши“, коментира Чолош разочарован след изборния ден.

Новата антикорупционна партия Съюз за спасението на Румъния, създадена преди година, печели 8,5% и 14 места в парламента.

За пръв път след присъединяването на Румъния към ЕС предизборната кампания бе доминирана от националистическия тон, към който се присъедини и още една нова, крайно дясна партия, близка до социалдемократите, която обаче не успя да премине 5-процентната бариера за влизане в парламента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ